Kolmen lapsen hengen vaatinut Levin mökkipalo alkoi lattialämmityksestä – virheellinen asennus aiheutti palon

0:48

Kolmen lapsen hengen vienyt Levin mökkipalo syttyi lattialämmityksestä, kertoo Onnettomuustutkintakeskus.

Tutkinnanjohtaja Kai Valosen mukaan lämmityskaapelin asennuksessa oli tehty virheitä, joiden seurauksena kaapeli vikaantui ja sytytti sen vieressä olleen puumateriaalin.

Palo syttyi noin neliömetrin kokoisella alueella mökin olohuoneessa. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan mökin sähköjärjestelmässä oli vuosien varrella ollut häiriöitä.

Levin mökkipalossa menehtyi huhtikuussa kolme kouluikäistä lasta.

Pelastumisyrityksistä ei viitteitä

Mökissä oli palon syttymishetkellä neljä samaan perhepiiriin kuuluvaa lasta. Heistä yksi nukkui alakerrassa ja heräsi palovaroittimeen.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan hän soitti hätäkeskukseen nopeasti ja pääsi itse ulos.

Muut lapset nukkuivat yläkerrassa. Onnettomuustutkintakeksuksen mukaan olohuone oli korkeaa avointa tilaa, joten savu nousi suoraan yläkertaan.

Lasten omista pelastautumisyrityksistä ei tutkinnassa löydetty viitteitä. Jo palon alkuvaiheessa syntyvät kaasut ovat voineet tainnuttaa heidät.

Lasten kanssa Levillä oli myös aikuinen, joka ei ollut palon syttymishetkellä mökissä.

Parvista surmanloukkuja

Seurue oli vuokrannut mökin viikoksi vapaa-ajan matkaa varten. Onnettomuustutkintakeskus tarkastelee osana onnettomuustutkintaa vuokramökkitoiminnan turvallisuusvaatimuksia ja -käytäntöjä.

– Suomessa on paljon vuokramökkejä, joissa vuodepaikkojen määrää on maksimoitu erilaisilla yläkerran tiloilla ja parvilla,  Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi sanoo tiedotteessa.

– Valitettavasti tulipalotilanteissa niistä tulee helposti surmanloukkuja. Ikkunoista voi olla käytännössä mahdotonta tai vaikeaa poistua.

Tutkinnassa tarkastellaan, miten käytännössä sähköasennusten vaatimustenmukaisuudesta varmistutaan ja miten sähkölaitteistojen huolto- ja kunnossapitotöitä tehdään.

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkintaselostus Levin mökkipalosta turvallisuussuosituksineen valmistuu loppusyksystä 2019.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja