Onko työtoverisi tai kaverisi raskaana? Varo ketjureaktiota – tutkimuksen mukaan raskaus "tarttuu"

Äiti sai tietää raskaudestaan vain yhdeksän päivää ennen synnytystä 0:51
Laurenille raskaus tuli totaalisokkina. Nainen sai todellisen jouluyllätyksen, kun hän sai tietää raskaudestaan vain yhdeksän päivää ennen synnytystä!

Vauvan syntymä saattaa laukaista niin sanotun ketjureaktion työpaikalla tai kaveripiirissä.

Raskaaksi tuleminen voi olla "tarttuvaa". Kölnin yliopiston tutkimuksen mukaan raskaaksi tulee helpommin, jos läheiset ihmiset ovat jo raskaana tai saaneet juuri vauvan, kertoo Metro.

Yksi vauva saattoi aiheuttaa ketjureaktion

Selvitystä varten analysoitiin alankomaalaisista kerättyä dataa. Havaintojen mukaan yhden lapsen syntymä saattoi laukaista niin sanotun ketjureaktion, jossa sisaruksen tai kollegan uusi vauva sai muutkin toteuttamaan perhehaaveitaan. Jos yksi ihminen työpaikalta tuli raskaaksi, muiden raskauksien todennäköisyys nousi.

Sisarusten saamat lapset vaikuttivat naisiin enemmän kuin miehiin. Sisaruksen sukupuolella ei tässä ollut merkitystä.

Syy sosiaalisessa oppimisessa?

Tutkijoiden mukaan lisääntymisiässä olevat ihmiset, joiden lähipiirissä oli vain harvoja vastasyntyneitä, eivät tulleet raskaaksi yhtä todennäköisesti.

– Epäilemme, että ilmiö syntyy työpaikoilla ensisijaisesti sosiaalisen oppimisen vuoksi: kollegat voivat vaikuttaa toistensa hedelmällisyyspäätöksiin, koska he voivat oppia toisiltaan vanhemmaksi tulemisen seurauksista, kuvailee tutkimusta tehnyt professori Thomas Leopold.

Lue myös:

    Uusimmat