Onko tämä maailman kuvottavin työ? Verta ja eritteitä – perheyritys erikoistui rikospaikkojen siivoamiseen

7:53

Kun on sattunut itsemurha, liikenneonnettomuus tai tapaturmainen kuolema, Leanne ja Kenny Elliotin siivousyritys hälytetään paikalle. Groteski työ on ajoittain epämiellyttävää, mutta jokaisessa pilvessä on hopeareunus.

Tuntuuko työsi stressaavalta? Miten stressitasoja mitataan ja miten stressiä hoidetaan? Katso yllä olevalta videolta.

Brittiläisen Elliotin pariskunnan perustama perheyritys on erikoistunut rikospaikkojen siivoamiseen. Veri ja ruumiin eritteet ovat vain yksi monista näyistä, joita perheyrityksen jäsenet kohtaavat. Siksipä esimerkiksi brittilehdet The Herald sekä The Mirror nimittävät työtä maailman kuvottavimmaksi.

Ajatus rikospaikkojen siivoukseen sai alkunsa Leanne ja Kenny Elliottin häämatkalta. Tuolloin, vuonna 2014, siivojina työskennellyt pariskunta päätti erikoistua alallaan.

Ei kiitos bologneselle

Synkkä työ tiputtaa ajoittain tietyt ruokalajit perheen menulta – kuten jauhelihakastikkeen. Syömisen lisäksi hajut saattavat tehdä tepposet.

– Haju voi olla niin kamala, että se pysyy kurkussa kuukausia, Leanne sanoo.

Hänen mukaansa asioihin täytyy kuitenkin suhtautua asiaankuuluvan tyynesti.

Ruumiita siivoojat eivät kohtaa.

–  Välillä siivouksen yhteydessä on törmätty ruumista pudonneeseen partaan tai viiksiin, jotka kuolinsyytutkija on unohtanut ottaa mukaansa, Leanne kertoo.

Huumori auttaa selviämään

Pariskunta on oppinut myös näkemään kuolemanvakavissa tapauksissa huumoria.

– Kun kello soi kolmelta aamuyöllä, ja soittaja on Mark, jonka tiedän tarvitsevan siivousapua rikospaikalla, meillä on keskustelusapluuna valmiina. ’Kyllä, päällikkö’, minä sanon. ’Lepakkotyttö, tarvitsen siivousapuasi’, Mark sanoo vuorostaan, kertoo Leanne.

Hän uskoo, että huumori auttaa selviämään yli traumaattiselta tuntuvista tapahtumista.

Suuri siivousurakka

Elliottien siivousfirma törmää ruumiiden lisäksi myös muihin ällötyksiin. Kerran he saivat kutsun siivoamaan asuntoa. Paikalle saavuttuaan asunnon huomattiin olevan tyhjä niin asukkaista kuin huonekaluista.

Niiden sijaan asunnosta löytyi 50 likaista huumeruiskua ja maalipurkillinen ihmisjätteitä. Siivousurakan alkaessa ruiskuja alkoi löytyä lisää: yhteensä 33 500 kappaletta.

Työssä on myös miellyttävä puolensa

Vaikka siivoajat myöntävät, ettei työ ole kaikista mielekkäintä, ei se estä heitä näkemästä asiassa myös valoisia puolia.

– Sinulla pitää olla tietty mielenlaatu, jotta pystyt tekemään tällaista työksesi. Luulen, että pystymme kykenemme tähän, sillä ajattelemme palvelevamme uhrin perhettä, Leanne jatkaa.

Juuri uhrien perheiden vuoksi hän kokee työtä tekevänsä.

– Kyllä, se on epämiellyttävää. Mutta siinä on myös miellyttävä osansa.

***

0:46

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja