Ongelmia tv:n katselussa mökillä? Katso vinkit

Useimmilla kesämökeillä on televisio, mutta monilla on ongelmia signaalin vastaanoton kanssa. Näillä vinkeillä pääset paremman tv-katselun alkuun.

Suurin osa kesämökkiläisistä katsoo televisiota maanpäällisen antenni-tv-verkon kautta, joka kattaa 99,9 % Manner-Suomesta. HD eli teräväpiirtolähetyksiä voi katsoa mökilläkin.

Usein vastaanotto-olosuhteet voivat olla mökillä haastavia. Huomiota kannattaa kiinnittää antennin oikeaan suuntaukseen, sijoitukseen ja tehokkuuteen.

Laadukkaan tv-kuvanlaadun vastaanottamiseksi tarvitaan hyvä ja tehokas, oikein suunnattu antennijärjestelmä.

– Häiriötön tv-kuva edellyttää hyvää vastaanottoantennia myös kesämökillä. Antennin testaaminen on yksinkertaisinta television avulla. Jos TV-kuva ei näy tai kuva on häiriöinen, on antennijärjestelmä tarkistettava, neuvoo television liiketoimintapäällikkö Hanna Niiranen Digitasta.

– Paikasta riippuen antenni on suunnattava uudelleen, sille on etsittävä parempi paikka tai on hankittava tehokkaampi antenni. Vastaanottoantennista pitäisi olla mahdollisimman esteetön yhteys tv-asemaan. Antennia ei pidä piilottaa esimerkiksi välikattoon, Niiranen muistuttaa.

Digitan vinkkejä tv-vastaanottoon mökillä

– Laajakaistainen UHF-antenni ja riittävän korkea mastoputki. Antenni on tarvittaessa sijoitettava jopa 10 metrin korkeudelle maanpinnasta.

– TV-signaalin tason tulee olla kaikilla kanavanipuilla vähintään 80 prosenttia. Signaalitaso näkyy televisiosta. Signaali voi olla merkittävästi vaimentunut, jos mökki sijaitsee kaukana tv-asemasta tai maastoesteen takana.

– Mastovahvistin on tarpeen, jos signaalin määrä ei ole riittävä, vaikka on tehokas antenni, joka on suunnattu oikein ja sijoitettu riittävän ylös.

– Korkeat mäet ovat usein esteenä hyvälle tv-vastaanotolle. Jos mäki mökin läheisyydessä sijaitsee alle 50 metrin etäisyydellä, hyvä vastaanotto on mahdollista saada sijoittamalla mastoputki ja antenni läheisen mäen päälle. Mastovahvistin on välttämätön aina, kun mastoputki sijoitetaan kauemmaksi rakennuksesta.

– Mastoputki on syytä maadoittaa ukkosen aiheuttamien vahinkojen välttämiseksi.

– Sisäantenni voi riittää, jos mökki sijaitsee suhteellisen lähellä lähetysasemaa, alle 30 kilometriä. Sisäantennin soveltuvuus selviää vain kokeilemalla. Sisäantennille parhain paikka on TV-lähetysaseman suuntaan olevan ikkunan lähellä, jolloin esimerkiksi huoneessa liikkumisen vaikutus jää vähäisemmäksi. Antennin oman kaapelin jatkaminen vaimentaa signaalia. 

– Jos mökillä saadaan sähkö akusta, on mökkiläisellä kaksi vaihtoehtoa: mökille voi hankkia 12V-jännitteellä toimivan television tai muuntajan (ns.invertterin), joka muuntaa akkusähkön verkkosähköksi. Tällöin mökillä voidaan käyttää normaaleja verkkovirtakäyttöisiä televisioita.

Digitan verkoissa näkyvien HD-laatuisten tv-kanavien näkyvyysalueet voi tarkastaa Digitan karttapalvelusta www.digita.fi/karttapalvelu

Lähde: Digita

Kirkkonummelaisen piilopirtin pihasta tehtiin toimiva. Katso Pientä mökkiremonttia.


Lue myös:

    Uusimmat