On aika suunnata sienimetsään

Unohda hetkeksi kaupan hyllyt ja hae lähiruokaa metsästä. Kirkkaankeltainen kantarelli on loppukesän yleisin ruokasieni, joka odottaa jo poimintaa.

Sienestys on hyvä aloittaa helposti tunnistettavista lajikkeista, kuten kantarellista, joka kasvaa yleensä koivusekametsissä, mäntykankailla ja lehdoissa. Jos tiedossasi on hyvä sienipaikka viime vuodelta, kannattaa tänä vuonna suunnata samaan suuntaan. Kantarellin hyvä puoli on, että sen kasvupaikka on melko pysyvä ja sato on runsas. Pitkän satokauden lisäksi se on useimmiten toukaton.

Minne mennä?

Sieniä ei kannata keräillä teiden läheltä vaan parasta on suunnata suoraan metsään. Keräämiseen pätevät samat säännöt kuin marjastamiseen. Sienestäminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin ja suurimpaan osaan Metsähallituksen alueita sienestäjä on tervetullut. Poikkeuksena ovat suojelualueet ja luonnonpuistot. Myös kansallispuistojen järjestyssäännöt on hyvä tarkastaa ennen kuin lähtee sienimetsälle.

Jos metsä on ennalta tuntematon, kuuluvat kartta ja kompassi vakiovarusteisiin. Metsässä eksyy helposti, kun katse on suunnattu maahan ja mieli on keskittynyt sienten etsimiseen. Mitä vieraampi metsä on, sitä hankalampi on hahmottaa tulo- ja menosuuntaa.

Sieniä ja sienestämistä voi opetella

Sieneen ei pidä mennä tuntematta ruokasieniä ja yleisimpiä myrkkysieniä. Sienestäminen kannattaakin aloittaa kokeneen sienestäjän kanssa tai tulla sellaiseksi itse. Hyvä keino on mennä kurssille ja opastetulle sieniretkelle. Kansainvälistä sienipäivää vietetään lauantaina 31. elokuuta, jolloin esimerkiksi Marttojen aluepiirit järjestävät useita koulutustilaisuuksia ja sienitapahtumia ympäri Suomen.

Sienestäjän muistilista

 • Poimi vain tunnistettuja ruokasieniä
 • Jos epäröit, ota mukaan sieniopas
 • Kerää sienet ilmavaan ja punottuun koriin
 • Puhdista sienet mullasta ja roskista sekä leikkaa huonot osat pois
 • Erittele eri lajit omiin astioihin
 • Älä unohda karttaa tai kompassia
 • Pukeudu lämpöisesti ja muista sadevarusteet
 • Osallistu opastetulle sieniretkelle niin opit tunnistamaan kerättäviä lajeja
 • Tunne erilaisten sieniruokien valmistusohjeet

Lue lisää:

MTV3 Makuja:

Kuva: Colourbox

(MTV3)

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja