Asiantuntija arvioi: Navalnyin myrkytyksellä vakavat seuraukset – "Tämä on kansainvälisen tason skandaali"

4:59
Mitä Navalnyin myrkytyksestä seuraa?

Venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkytyksen seuraukset voivat olla vakavia, arvioi Uutisaamussa vieraillut Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila.

– Tästä on tulossa todennäköisesti aika vakaviakin seurauksia. Kyllä tämä on kansainvälisen tason ilmiö ja skandaali. Kuka tässä ikinä on takana ollutkaan Venäjällä, kaikki ei ole mennyt ihan suunnitelmien mukaan.

Lassila arvioi Venäjän vastaavan jo tämän päivän aikana syyttäen jälleen länttä informaatiosodasta.

Saksalta tiukkoja lausuntoja

Käänteentekevänä Lassila pitää sitä, että Venäjän toimet on tuominnut jyrkästi nimenomaan merkittävänä kumppanina pidetty Saksa.

– Tässä on aika merkittävä ulottuvuus se, että kyseessä on Saksa, joka antaa näin tiukkoja lausuntoja. En yhtään epäile, että tässä olisi jotain tarkoitushakuisuutta. Saksa on ollut Venäjälle sellainen helpoimmasta päästä näistä EU-kumppaneista, Lassila sanoo.

– Kyllä nyt paineet Saksassakin kasvavat siihen, että tarvitaan myös jotain toimia, jos todella halutaan uskottavasti osoittaa, että tällainen peli ei vetele.

Ulostulo signaali länteen

Venäjän pääministeri Mihail Mishustin vierailee tänään Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissätapaamassa maan johtoa. Lassila uskoo, että tällä on suuri merkitys, sillä Venäjä seuraa yhä tarkemmin Valko-Venäjän tilannetta ja siellä kulisseissa tehtyjä järjestelyjä.

– Mikä niissä on sitten (Valko-Venäjän presidentin) Aljaksandr Lukashenkan rooli, jää nähtäväksi, Lassila toteaa.

– Tällainen ulostulo, jossa aika mahtipontisesti on ilmoitettu Valko-Venäjän ja Venäjän tiiviistä yhteyksistä, on tietysti myös signaali lähteen, että ei pidä puuttua Valko-Venäjän tilanteeseen.

Lassila arvioi, että Lukashenkan aika tehtävässään käy jo vähiin.

– Kyllä tässä nyt vielä jotain viikkoja, ehkä joitain kuukausia voi jatkua, aikaa on vaikea sanoa. Mutta ei Lukashenkalla paluuta siihen entiseen asemaansa enää ole.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja