Omaiset kertovat kauheimmista hoitajista: "Täältä tulee paskan lapioija"

Studio55.fi kysyi lukijoiltaan, ovatko he törmänneet vanhusten huonoon kohteluun. Vastausten perusteella näyttäisi siltä, että huonon kohtelun syynä voivat olla puutteet paitsi resursseissa, myös asenteissa. Tässä poimintoja räikeimmistä kertomuksista.

"Täältä tulee paskan lapioija"

Vuonna 2011 kunnallisessa vanhainkodissa hoitaja sanoi pedissä makaavalle vanhukselle, jolla oli kakka vaipassa, että "täältä tulee paskan lapioija". Tämäkö on asiakaspalveluako?

Hoitajilla oli myös aikaa aina istua kahvihuoneessa kaikki samaan aikaan. Eikö taukojakin voisi porrastaa, että vielä ne harvat, jotka wc:ssä soittavat kelloa, pääsisivät sieltä pois?

Paljon on parannettavaa ainakin kunnallisissa vanhainkodeissa. Miten olisi ulkopuolinen valvonta yllätyskäynteinä?

Paljon on parannettavaa

Vein toiseen moduuliin kuuluvan vanhuksen vessaan. Pesin housuun ehtineet kakat pois ja saatoin vanhuksen vuoteeseen. Kerroin asiasta hänen hoitajalleen.

Kiitoksen sijasta tulikin moitteet, että opetan vanhuksen huonoille tavoille, eli käymään wc:ssä väärään aikaan. Hän oli käynyt ennen aamiaista, mutta vatsa toimikin vasta hoitajien aamukahvin aikaan.

Hoitsu

Kävin säännöllisesti viikoittain vanhusystävääni katsomassa kaupungin vanhainkodissa. Taas kerran iltapäivällä mennessäni ystäväni kertoi, ettei vaippaa ole vaihdettu eilisen illan jälkeen. Oli likomärkä.

Huomautin tästä hoitajalle ja hänen mukanaan olleelle. Opiskelija siihen vastasi, että ystäväsi voi sanoa, jos tuntuu pahalta!

Olin sanaton. Miltä tuntuu maata melkein vuorokausi märässä vaipassa?

Lohdutonta

Ensin jälkiruoka, sitten hoito?

Äiti oli terveyskeskuksen sairaalassa Rovaniemellä pari viikkoa. Kävin häntä katsomassa. Äiti voi huonosti, nestettä tuli suusta. Juoksin hoitajaa hakemaan.

Tämä seisoi hoitajahuoneen suulla. Kerroin huolestuneena, että äidiltä tulee jotain suusta, voisiko hän tulla katsomaan äitiä. Nuori hoitaja sanoi: "En ole vielä syönyt jälkiruokaa, kun olen sen syönyt, tulen."

Minulle myös vakuutettiin, että kukaan ei kuole siellä yksin. Äiti kuoli yksin ollessaan jonkin ajan kuluttua.

Irkku

Olin hoitamassa vakavasti syöpäsairasta äitiäni Lahdessa. Rakkaani sairauden aikana oli lukuisia epämiellyttäviä tilanteita hoitohenkilökunnan taholta.

Yksi sydäntä särkevä hetki oli, kun äitini pyysi mehua. Hoitoapulainen sanoi tylysti, te ette saa mehua, eikä vaivautunut perustelemaan.

Raastavalta tuntui myös, kun äitini oksenteli sairauden takia. Hoitajat kehottivat tuomaan oksennukset kansliaan nähtäväksi.

Marja

Vanhus oli vyöllä laitettu tuoliin ja oli jotenkin mennyt huonoon asentoon. Vanhus ei osannut itse puhua, vaan äänteli.

Hoitaja istui vastapäätä ja tekstaili. Sanoin, että eikö pitäisi nostaa parempaan asentoon. Hoitaja kohautti vain olkapäitään.

Päivi 51 v.

Vanhustensuojeluilmoitus tarpeen?

Muistisairauksien ymmärrys on ihan nollassa. Ei ymmärretä, että vanhusten jupina tai aggressiivinen käytös ei ole välttämättä vanhuksesta itsestään johtuvaa tai huonoa käytöstä, vaan muistisairauden aiheuttamaa. Ei niitä jupinoita tarvitse hoitajien ottaa henkilökohtaisesti ja sitten kostaa tavallaan vanhukselle huonon hoidon kautta.

Toivoisin, että vanhuksille olisi olemassa lastensuojeluilmoitusta vastaava kanava, jonne voisi soittaa jos näkee jonkun vanhuksen kohdalla räikeää kohtelua.

Opiskelija

Lue myös:

    Uusimmat