Järkyttävä kysymys hoitajilta: "Voisiko äitiäsi ruokkia vähemmän, että hän kuolisi nopeammin?"

Viime aikojen uutisointi vanhusten karusta kohtelusta järkyttää. Raadollista luettavaa on myös Studio55.fin lukijan kertomus äitinsä viime vuosista vanhainkodissa.

Studio55.fin kysyi lukijoiltaan, ovatko he kohdanneet vanhustenhuollossa epäkohtia. Lukijamme Tuula kirjoittaa hoitajien kysyneen, voisiko hänen nielemisvaikeuksista kärsineen äitinsä kuolemaa edesauttaa antamalla vähemmän ruokaa.

"Äitini oli laitoshoidossa vanhainkodissa useamman vuoden ajan, jossa kuoli vuonna 2001. Viimeiset kolme vuotta kävimme nyt 95-vuotiaan isäni kanssa syöttämässä hänet kaksi kertaa päivässä itse, koska ainoastaan nestemäinen ravinto meni alas ja syöminen oli todella hidasta. Isäni sairastui itse vuoden 2000 lopulla, ja viimeisen vuoden ajan kävin yksin syöttämässä äitiäni kaksi kertaa päivässä.

Äidilläni oli nielemisvaikeuksia ja syöminen oli todella hidasta. Välillä tarvittiin tukehtumisen estämiseksi jopa imuletkua, jota itsekin jouduin opettelemaan käyttämään. Hoitajille annan kuitenkin enimmäkseen kiitosta. Jos jotain oli vialla tullessani syöttämään, tuli joku varsin nopeasti apuun.

Pahin tilanne tuli, kun kaksi hoitajaa tuli muutama kuukausi ennen äitini kuolemaan pyytämään minut käytävälle keskustelemaan. Sanoivat, en tiedä kenen pyynnöstä, että voisiko äitiäni alkaa ruokkia vähemmän, että hän kuolisi nopeammin.

Asia järkytti minua suunnattomasti. Vastasin, että Suomessahan ei ole eutanasiaa, enkä voi asiaan suostua.

Tämän jälkeen kävin edelleen monta kuukautta syöttämässä äitini kaksi kertaa päivässä, kunnes tilanne tuli niin pahaksi, että en ilman terveydenhuoltokoulutusta enää uskaltanut äitiäni syöttää tukehtumispelon takia. Tämän jälkeen noin kuukauden kuluttua äitini menehtyi."

Studio55.fi

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja