Omaisten koskettavat kertomukset: Näin kurjasti rakkaitamme kohdellaan

Uutisointi vanhustenhoidon epäasiallisuuksista tyrmistyttää. Myös Studio55.fin lukijat kertovat todistaneensa omaistensa huonoa kohtelua hoitolaitoksissa.

Studio55.fi kysyi lukijoiltaan, ovatko he todistaneet läheistensä huonoa kohtelua vanhustenhoidossa.Tässä poimintoja vastauksista.

Tekohampaat väärinpäin, ulos ei pääse eikä näe

– Psykoosissa olevaa omaista ei kohdeltu hyvin, huudettiin vihaisena vastaan, vielä kehuskellen: minä otin yhteen sen kanssa.

Ihmetellään, kun aamupala ei maistu: tekohampaat väärinpäin suussa ja kerran unohdettiin hampaat kokonaan.

Parvekkeen ovi unohdettiin auki, potilas oli yön siellä. Unohdettiin keittiön ovi auki, potilas oli laittanut keittimet päälle aamuyöstä ennen hoitajien tuloa.

Omainen

– Äitini kokemus vanhainkodista: sairaalan kesätauolla vanhukset siirrettiin vanhainkotiin. Viimeinen ruoka oli kello 17. Se oli aina puuroa. Sen jälkeen ei tarjottu enää mitään.

Kertaakaan ei ulkoilutettu kahteen viikkoon, vaikka oli kesä. Huoneessa ei ollut ikkunaa, vain katon rajassa suikale ikkunaa kuin autotalleissa. Äitini ei nähnyt ollenkaan ulos.

Onneksi hän pääsi vielä sairaalajakson jälkeen kotiin, ja asuu edelleen itsekseen.

Maikki

Oksennuksen siivoaminen ei kuulu tehtäviin

– Anoppini asuu omassa asunnossa ja kodinhoitajat käyvät kaksi kertaa päivässä. Kummallakin kerralla vievät vain ruuan asuntoon, ja muistisairas jää yksin sen syömään.

Monesti löytyy lääkkeitä lattialle pudonneena, kun niiden ottoa ei vahdita.

Jos kissa on oksentanut lattialle pöydän alle pöytää siirretään niin, ettei asukkaan jalat osu siihen, kun pöydän ääreen käy, mutta sitä ei siivota pois. Ei ilmeisesti kuulu työtehtäviin.

Anri

Liikuntakyky meni kahdessa kuukaudessa

– Vanhus meni kävelevänä vanhainkotiin. Kahden kuukauden kuluttua oli liikuntakyky heikentynyt olemattomiin, koska laitettiin laitojen sisään klo 17.30 ja nukkumaan.

Hoitajilla oli aikaa viettää aikaa katsomalla tv:tä ja juoruamalla. Kaiken huipuksi soittokello otettiin niin kauas, ettei vanhus siihen ylettynyt. Tästä käytiin monta taistelua, ennen kuin kello alkoi pysyä käden lähellä.

Soittokellot pois

– Anoppini on hoidossa palvelutalossa. Hän on vuoden aikana painunut ihan kumaraan, on usein yksin huoneessaan, ei juuri puhu mitään, likaisissa vaatteissa, pissalle haisevana, hiukset kampaamatta.

Kun hänet sinne vietiin, johtaja kehui, kuinka siellä viedään ulkoilemaan ja kaikenlaista toimintaa järjestetään vanhuksille. Kaikki on ihan valetta.

Omainen

Studio55.fi

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat