Mainos

Olohuoneesta elohuone

Asunnon ajatellaan yleensä koostuvan sellaisista perinteisistä tiloista kuin olohuone, makuuhuone, keittiö, sauna, eteinen, WC. Perinteistä on ollut niiden käyttökin. Maailma ja ihmiset ovat kuitenkin muuttuneet. Niinpä olohuonekin voi olla jotain muuta kuin pelkkä olohuone - esimerkiksi kotiteatteri tai kotitoimisto.

"Olohuone on ollut aluksi enemmän salonkimainen, kodin muista toiminnoista erillinen tila", kertoo Taideteollisen korkeakoulun tutkija Heidi Grönman. "Sen tarkoitus oli, että sinne istutettiin sohvaan vieraat, joille edustettiin ja joita kohtaan oltiin vieraanvaraisia. Muuta käyttöä sille ei oikeastaan ollut. Nykyisessä muodossaan olohuone tuli suomalaisiin koteihin 1960- ja -70 -lukujen suuren maaltamuuton yhteydessä ja hiukan kärjistäen voi sanoa, ettei silläkään ollut muuta tehtävää kuin koota perhe yhteen - esimerkiksi katsomaan televisiota."

Nyt käsitys on muuttumassa: voidaan puhua vaikkapa elohuoneesta. Sellainen on paljon aktiivisemmin mukana kodin muussa toiminnassa. Grönman antaa konkreettisen esimerkin:

"Kun perhe muuttaa kaksioon tai kolmioon, väliseinät puretaan pois ja sen jälkeen on yksi iso tila: yhdessä nurkassa on makuutila ja toisessa keittiö. Ajatus erillisestä edustustilasta näyttäisi olevan poistumassa ja koko tila on nyt käytössä koko ajan. Yksi esimerkki on vaikkapa kotiteatteri."

Grönman pohdiskelee myös, että kunnon kansalaisen hyväksyttävät asumistavat ovat moninaistuneet: "Ehkä aikaisemmin oli paljon tiukemmin säänneltyä, kuinka kunnon ihmisen tulee asua."

Multimediatila on AV-harrastajan kodin keskipiste

Kun Tarmo Virtanen alkoi etsiä itselleen uutta asuntoa kolme vuotta sitten, yksi tärkeä kriteeri oli kotiteatterihuone, jossa hän pystyisi toteuttamaan harrastuksiaan - kuuntelemaan musiikkia ja katselemaan elokuvia - häiritsemättä naapureitaan. Asunto löytyikin puurunkoisen talon päätyhuoneistosta

"Musiikin kuuntelu ja soittaminen periytyvät jo kymmenien vuosien takaa", Virtanen muistelee. "Sitten 1980-luvulla tuli mukaan videoharrastus. Tehtiin lasten kanssa pieniä elokuvanpätkiäkin. Viimeisin projekti taisi olla se, kun kiinnitin kameran moottoripyörään ja kävin ajamassa Ahveniston radalla."

Virtanen kertoo pyrkineensä aina hyvään äänentoistolaitteiston tasoon. Elämys on hieno, kun sitten panee silmät kiinni ja vaikkapa sammuttaa valot. Onko tämä alun perin olohuoneeksi merkitty tila siis nyt elohuone?

"Tjaa.. joku voisi kutsua tätä kotiteatteriksi. Itse kyllä käyttäisin mieluummin sanaa multimediahuone..."

Olohuone on siis ollut salonki, funktionaalinen tila ja nykyisin elohuone. Tämä kertoo siitä, ettei sitä - enempää kuin muutakaan kotia - voi enää suunnitella samanlaiseksi kaikille ihmisille. Pitäisi pyrkiä ymmärtämään sitä, kuinka ihmiset elävät, kuinka he haluavat elää ja mitä he haluavat kotonaan tehdä.

JKA 30.12.2005

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.