Oletko sinäkin sortunut tähän virheeseen joka kolmannen suomalaisen tavoin? Kännykän hiplaaminen ratin takana aiheuttaa merkittävän vaaran itselle ja muille

Ajokortti tulee pian kännykkään – näin sitä käytetään 2:45
Katso video: Näin mobiiliajokorttia käytetään!

Yli kolmasosa suomalaisista kertoo selanneensa puhelintaan autoa ajaessaan viimeisen 30 päivän aikana, selviää kansainvälisestä ESRA2-kyselytutkimuksesta.

Tutkimuksella selvitettiin liikennekäyttäytymistä yhteensä yli 30 maassa, joista suurin osa on eurooppalaisia.

Vastaavalla ajanjaksolla joka toinen suomalainen on myös ajanut ja puhunut puhelimessa samanaikaisesti ilman handsfreetä.

ESRA2-kysely tehtiin viime vuonna, ja vastaajia oli yhteensä 32 maasta, kertoo Liikenneturva.

Myös kävelijät ja pyöräilijät kännykkä kourassa

Puhelimen käyttäminen liikenteessä ei rajoitu vain autoilijoihin, vaan kävelijöistä kaksi kolmasosaa ja pyöräilijöistä noin neljäsosa on käyttänyt puhelinta liikkuessaan viimeisen 30 päivän aikana.

– Suomalaiset ovat tunnetusti kännykkäkansaa, mutta liikenteessä laite on riski. Kännykkä vie huomion liikenteestä, kulkee sitten autolla, pyörällä taikka jalan, sanoo Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen tiedotteessa.

Vain muutama prosentti kaikista kyselyyn vastanneista piti puhelimen käyttöä ajon aikana hyväksyttävänä. Eurooppalaisten vastaajien keskiarvoon verrattuna suomalaiset suhtautuivat kuitenkin muita maita sallivammin puhelimen käyttöön ajaessa. 

Lue myös:

    Uusimmat