Mainos

Oletko sinäkin aina pohtinut, mitä kotitalousvähennykseen voi laittaa ja mitä ei? Suositun vähennyksen käytännöt ihmetyttävät

Miksi jotkut työt hyväksytään kotitalousvähennykseen, mutta toisia ei? 

– Suomen Yrittäjät saa paljon palautetta siitä, että vähennys ei ole johdonmukainen. Toisista töistä saa vähennyksen toisista ei saa. Vähennyksen piiriin kuuluvia asioita on syytä tarkastella, sanoo toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Maksimivähennys henkeä kohti on 2 400 euroa. Vähennykseen voi käyttää puolet arvonlisäverollisen työn arvosta.

Käytännöt kummallisia

Maallikosta verottajan käytännöt näyttävät kummallisilta.

Tuloverolain mukaan "Vähennykseen oikeuttaa tavanomainen kotitalous-, hoiva- tai hoitotyö sekä asunnon tai vapaa-ajan asunnon kunnossapito- tai perusparannustyö."

Tämä yksi virke selittää suuren osan niistä kummallisuuksista, joita liittyy kotitalousvähennykseen.

Esimerkiksi kodin siivouksesta vai hakea kotitalousvähennystä, mutta jos kotona on kaloille akvaario tai käärmeille terraario, ei niiden puhdistusta ei hyväksytä vähennyksiin.

– Tässä kohtaa pätee tuo sana tavanomainen. Kodin puhdistus on tavanomaista mutta ei akvaarion, sanoo verohallinnon veroasiantuntija Raili Knuutinen.

Juhlien catering käy, muusikko ei

Tavanomaisuus pätee myös siihen, että kotona järjestettävien ylioppilasjuhlien ruuanvalmistus ja tarjoilu hyväksytään työn osalta kototalousvähennyksen piiriin. Mutta jos muusikko soittaa viulua samoissa juhlissa, ei siitä saa vähennystä. Muusikon palkkaaminen ei verottajan mielestä ole tavanomaista kotitaloustyötä.

Pelimannit olivat yleisiä 1900-luvun alussa. Jos silloin olisi käytössä ollut kotitalousvähennys, niin viulistin palkkion olisi ehkä voinut vähentää verotuksessa.

– Niin, en osaa sanoa miten tavanomaisen määritelmä muuttuu ajan myötä, sanoo Knuutinen.

Kompostin rakentaminen ei käy

Koska pykälässä puhutaan asunnon tai vapaa-ajan asunnon kunnossapidosta ja parannuksesta voi remontin työn osuuden laittaa kotitalousvähennykseen.

Jos mökillä tai pihassa puretaan rakennus ei tätä työtä voi laittaa vähennyksiin.

– Purkaminen ei ole kunnossapitoa, sanoo Knuutinen.

Purkaminen voi tosin ehostaa pihapiiriä. 

Maallikon silmissä epäjohdonmukaisuudet eivät aivan täysin poistu lakipykälää tarkastelemalla.

Jos mökillä on jätevesijärjestelmä, voi sen asentamisen laittaa kotitalousvähennykseen. Toisaalta kompostin rakentamista ei saa vähennettyä.

Laiturin uusiminen käy, rannan ruoppaus ei

Verottaja hyväksyy asuinhuoneiston- ja parvekkeen sisäpintojen kunnossapito- ja perusparannustyöt, mutta ei ulkopintojen kunnossapitotyötä.

Hyväksyttäviä ovat niin ikään pihan yhteydessä olevan laiturin uusiminen ja kunnossapito. Sen sijaan laiturin vieressä olevan rannan ruoppaus ei käy vähennyksiin.

Koko listan töistä, jotka voi vähentää verotuksesta ja joita ei voi vähentää verotuksessa näkee verottajan sivuilta.

Hallitusneuvotteluissa on käsitelty kotitalousvähennyksen kohtaloa. Iltalehden saamien tietojen mukaan kotitalousvähennyksen osuutta työkorvauksissa lasketaan 40 prosenttiin ja palkoissa 15 prosenttiin. Lisäksi kotitalousvähennyksen enimmäismäärää alennetaan 2 250 euroon.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja