Oletko lähdössä reissuun? Tee nämä toimenpiteet, kun kotisi jää tyhjilleen

Jos olet lähdössä työmatkalle tai viikonloppulomalle, kannattaa muistaa muutama kodin turvallisuutta ja energiankulutusta koskeva asia.

Lomalle tai työmatkalle lähtiessä on hyvä valmistella myös tyhjilleen jäävä koti. Kun asunnossa on kaikki kunnossa, voi reissaamiseenkin keskittyä paremmin mielin.

Turhaa energiankulutusta kannattaa ehdottomasti karsia, mutta lisäksi on hyvä varmistaa, etteivät sinua odota ikävät yllätykset lomalta palatessasi.

Näiden toimenpiteiden avulla voit lähteä lomalle rauhallisin mielin:

Sisälämpötila: Kun olet pois kotoa, sisälämpötilaa voi huoletta laskea normaalilämpötilasta parilla asteella. Tämä on helppo tapa säästää energiaa ja lämmityskustannuksia. Jos käytössäsi on betoniin upotettu lattialämmitys, teet selkeää säästöä jo pudottaessasi lämpötilaa viikonlopun ajaksi. Myös kotona ollessasi kannattaa miettiä, voisiko kodin lämpötilaa hiukan laskea. Jokaisen lämpöasteen muutos merkitsee viiden prosentin muutosta vuotuisiin lämmityskustannuksiin.

Ilmastointi: Ilmastointi on hyvä kytkeä minimille. Tällä keinolla laitteen energiankulutus pienenee. Pieni perusilmanvaihto kannattaa kuitenkin jättää päälle, jotta koti pysyy poissa ollessasi raikkaana ja kuivana. Muista myös puhdistaa ilmansuodattimet ainakin kerran vuodessa, jotta laite toimisi energiatehokkaasti.

Estä vesivahingot: Käännä lähtiessäsi vesijohdon pääsulku kiinni, jotta poissaolosi aikana ei pääse syntymään vesivahinkoja.

Sammuta laitteet: Valmiustilassa olevat kodin laitteet kannattaa sammuttaa kuluttamasta energiaa. Tällaisia laitteita voivat olla esimerkiksi televisiot ja tietokoneet. Valmiustilassa olevat laitteet, etenkin vanhat ja pölyiset sellaiset, ovat myös paloturvallisuusriski.

Karkota murtovarkaat: Jotta koti näyttäisi asutummalta eikä houkuttelisi murtovarkaita, eri huoneisiin voi kytkeä pistorasia-ajastimella muutaman sisävalon.


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat