Oletko hyttysmagneetti? Tässä syyt houkuttelevuuteesi

Tuntuuko sinusta, että vedät puoleesi hyttysiä enemmän kuin muut ihmiset? Smithsonian.com -sivuston mukaan tämä voi johtua veriryhmästäsi, aineenvaihdunnastasi, paitasi väristä, tai jopa juomastasi kaljasta.

Toiset ihmiset reagoivat herkemmin hyönteisten pistoksiin ja puremiin, mutta tutkimusten mukaan toiset ihmiset myös houkuttelevat hyönteisiä muita enemmän puoleensa.

Veriryhmä

Tutkimuksen mukaan verta ravinnokseen imevät hyttyset pitävät tietyn tyyppistä verta toisenlaista verta houkuttelevampana. Yhdysvaltalaisessa Journal of Medical Entomology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan hyttyset laskeutuivat noin kaksi kertaa useimmin sellaisten ihmisen iholle, joiden veriryhmä on O verrattuna ihmisiin, joiden veriryhmä on A. B-veriryhmä sijoittui tutkimuksessa hyttysten houkuttevuutensa puolesta keskiväliin näitä ääripäitä.

Hiilidioksidi

Hyttyset haistavat hengityksessä tuotetun hiilidioksidin ja paikallistavat uhrinsa pääosin tämän tiedon avulla. Hyttyset voivat havaita hiilidioksidin jopa noin 50 metrin päästä.

Tämän vuoksi hyttysiä vetävät puoleensa yksinkertaisesti sellaiset ihmiset, jotka tuottavat enemmän hiilidioksidia kuin toiset ihmiset. Tavallisesti isokokoisemmat ihmiset tuottavat hiilidioksidia pienempiä ihmisiä enemmän.

Liikunta ja aineenvaihdunta

Hiilidioksidin lisäksi hyttyset löytävät kohteensa läheltä haistamalla maitohapon, virtsahapon, ammoniakin ja muut aineet, jotka poistuvat kehosta hienerityksen yhteydessä. Ihmiset, joilla on korkeampi ruumiinlämpö, vetävät puoleensa enemmän hyttysiä kuin muut.

Raskas liikunta lisää maitohappojen erittymistä ja lämpöä elimistössä. Myös geneettiset tekijät vaikuttavat siihen, kuinka paljon kukin ihminen erittää virtsahappoa ja muita aineita elimistöstään.

Raskaus

Useimpien tutkimusten perusteella raskaana olevat naiset vetävät puoleensa noin kaksi kertaa enemmän hyttysiä kuin muut ihmiset. Tämä johtuu luultavasti kahdesta tekijästä: Raskaana olevien ruumiinlämpö on tavallista korkeampi, ja koska vauva tuottaa hiilidioksidia äidin elimistöön, raskaana olevat hengittävät ulos tavallista enemmän hiilidioksidia. 

Olut

Vain yhden kaljatölkin nauttiminen voi tutkimuksen mukaan tehdä sinusta houkuttelevamman kohteen hyttysten silmissä. Tutkijat epäilivät tämän johtuvan etanolista, jonka eritys hiessä lisääntyy juomisen yhteydessä, tai siitä, että kehon lämpötila nousee alkoholin nauttimisen yhteydessä. Kummankaan näistä tekijöistä ei kuitenkaan todettu korreloivan hyttysten laskeutumiseen iholle, jolloin hyttysten mieltymys kaljanjuojiin jäi edelleen arvoitukseksi.

Vaatteiden väri

Tämä saattaa vaikuttaa absurdilta, mutta hyttyset käyttävät myös näköään muiden aistien lisäksi paikantaakseen ihmisiä. Jos pukeudut kirkkaisiin, erottuviin väreihin, kuten punaiseen, mustaan tai tummansiniseen, hyttyset löytävät sinut helpommin. Näin on sanonut NBC:n haastattelussa James Day, hyönteistutkija Floridan yliopistosta.

Lue myös:

    Uusimmat