Vagushermon aktivointi voi lievittää stressiä: Toimittaja testasi kolme suosittua keinoa

Toimittaja testasi suosituimmat vagushermoa aktivoivat niksit 2:02
Toimittaja Salla Hekkala testasi, miten kolme suosittua keinoa aktivoida stressinhallinnassakin hyödynnettävää vagushermoa toimivat.

Mikä on vagushermon tehtävä ja voiko omaa hermostoaan laittaa kuntoon netistä löytyvillä viiden minuutin harjoitteilla?

Jos olet joskus etsinyt tietoa erilaisista tavoista lieventää stressiä, olet todennäköisesti törmännyt mainintaan vagushermosta.

Viiden jälkeen -lähetyksessä vieraillut neuropsykologian erikoispsykologi ja kasvatustieteen professori Nina Sajaniemi selittää, että vagushermo, toiselta nimeltään kiertäjähermo, on osa ihmisen autonomista hermostoa eli toisin sanoen tahdosta riippumatonta hermostoa.

Sajaniemi kertoo, että autonomisessa hermostossa on kaksi haaraa: sympaattinen ja parasympaattinen.

– Sympaattinen haara vastaa kaikesta toiminnan käynnistämisestä. Se on se, joka aktivoi stressijärjestelmän, joka valpastuttaa ja lisää vireystilaa. Se on todella tarpeellista, sillä ilman autonomisen hermoston käynnistymistä, ei oikeastaan mitään tapahtuisi, ei olisi mitään toimintaa, Sajaniemi kertoo.

Parasympaattisessa hermostossa tärkein haara on jo edellä mainittu vagushermo.

– Sitä tarvitaan tasapainottamaan sympaattisen hermoston toimintaa. Koska jos sympaattinen hermosto jää päälle, jos mikään ei sammuta sitä, se on todella haitallista terveydelle ja hyvinvoinnille, Sajaniemi kertoo.

Toimittaja testasi kolme erilaista keinoa aktivoida vagushermoa. Katso yllä olevalta videolta, miten erilaiset vinkit toimivat. Koko Viiden jälkeen -haastattelun voit katsoa artikkelin lopusta löytyvältä videolta.

Stressin purkautuminen ja palautuminen vaativat hyvää aivoterveyttä

Nina Sajaniemen mukaan lyhyet harjoitteet voivat auttaa vagushermon aktivoinnissa – jo pelkästään hengittelyllä voi saada jännityksen ja erityisesti kasvavan jännityksen hieman vaimenemaan.

– Sikäli se on ihan hyvä ja hyvin inhimillinen keino.

Nopeat keinot saattavat rauhoittaa stressitilaa, mutta eivät ratkaista varsinaista ongelmaa, jos stressitila pitkittyy.

– Silloin kannattaa miettiä aivoterveyttä ja huolehtia, että aivoterveyden perusedellytykset ovat kunnossa, Sajaniemi toteaa.

Aivoterveyden perusedellytyksiä ovat muun muassa:

  • aivoergonomian huomioiva ympäristö (ei liikaa aivoja kuormittavia tekijöitä)
  • riittävän turvallinen ympäristö, mahdollistaa joukkoon kuulumisen ja turvallisuuden kokemuksen
  • kognitiiviset haasteet ovat sopusoinnussa ihmisen omien taitojen kanssa
  • riittävä ja palauttava uni
  • liikkuminen
  • monipuolinen ravinto

– Jos aivoterveys heikkenee, autonomisen hermoston tasapainottuminen on todella vaikeaa, se ei oikeastaan mahdollistu, Sajaniemi kertoo.

Hyvinvointi, stressin purkaminen ja palautuminen siis edellyttävät, että aivot ovat riittävän terveet ja että ympäristössä on otettu huomioon aivoterveyttä edesauttavat seikat. 

Katso myös: Mikä ihme on vagushermo, jonka aktivointi voi auttaa vaikkapa stressinhallinnassa?

Mikä ihme on vagushermo, jonka aktivointi voi auttaa vaikkapa stressinhallinnassa? 7:16
Neuropsykologian erikoispsykologi ja kasvatustieteen professori Nina Sajaniemi kertoo, mikä tehtävä vagushermolla on ja miten sitä voi aktivoida.

Lue myös:

    Uusimmat