Tutkimus: Suurina annoksina tämä ravintolisä voi olla yhteydessä aggressiiviseen syöpään miehillä

2:09
KATSO MYÖS: Mitä haittaa ravintolisien turhasta käytöstä on?

Suuret sinkkilisäannokset ovat tutkimuksen mukaan yhteydessä aggressiiviseen eturauhassyöpään.

Suuria annoksia sinkkilisiä käyttävät miehet saattavat sairastua aggressiiviseen eturauhassyöpään muita todennäköisemmin. Myös pitkä, yli 15 vuotta jatkuva käyttö saattaa suurentaa sairastumisriskiä, tuore tutkimus osoittaa.

Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä eturauhasen syöpäkasvaimissa on vähänlaisesti sinkkiä ja terveessä kudoksessa paljon. Tämän vuoksi sinkkilisien on ajateltu mahdollisesti pienentävän eturauhassyövän riskiä.

Tutkimus perustuu 47 000 yhdysvaltalaismiehen 28-vuotiseen seurantaan, jonka aikana sinkin saantia selvitettiin kahden vuoden välein. Seurannan aikana 7 000 miestä sairastui eturauhassyöpään. Niistä hieman yli 1 000 johti kuolemaan ja 1 100 luokiteltiin aggressiivisiksi eli ne olivat muun muassa levinneet eturauhasen ulkopuolelle.

Sinkkilisien käyttö ei liittynyt sairastumisriskiin analyysissa, jossa ei huomioitu annoksia ja käytön kestoa. Kun nämä otettiin mukaan analyysiin, yli 75 mg päiväannokset ja yli 15 vuotta kestänyt käyttö liittyivät suurentuneeseen aggressiivisten kasvainten riskiin. Myös riski menehtyä eturauhassyöpään oli tällöin suurentunut verrattuna miehiin, jotka eivät syöneet sinkkilisiä.

Sinkin hyväksyttävänä päiväannoksena pidetään noin 25 milligrammaa, joten 75 milligramman annokset ovat varsin suuria. Tutkijat suosittavatkin välttämään näin suuria annoksia.

Sinkkiä on runsaasti lihassa ja muussa eläinperäisessä ravinnossa. Kasvikunnan tuotteissa sitä on täysjyväviljatuotteissa, siemenissä ja pähkinöissä. Suomessa sinkin suositeltava saanti on naisille 7 mg/vrk ja miehille 9 mg/vrk.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä.

Katso myös: Näin eturauhassyöpä oireilee

3:00
Videolla kerrotaan, millaisia ovat eturauhassyövän oireet.

Copyright Duodecim 2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja