Mainos

Oksanen ihmettelee Vanhasen vanhoja Viro-lausuntoja

Palkitun Puhdistus-kirjan tekijä Sofi Oksanen sanoo pettyneensä ankarasti suomalaispoliitikkojen tukeen Viron vapautusliikkeelle 80-luvun puolivälissä.

Tukholmassa puhunut kirjailija nostaa esiin eritysesti nykyisen pääministerin Matti Vanhasen kommentit.

Oksanen viittaa vuonna 1985 Suomenmaassa julkaistuun kolumniin, jossa Vanhanen pitää Baltian maiden vapaustaistelua tukevaa mielenosoitusta provokatoorisena.

- Hän kommentoi virolaisia itsenäisyyttä tavoittelevia henkilöitä kovin sanakääntein ja piti heitä vaarallisina ja yhteiskuntarauhaa rikkovina henkilöinä, kertoo Oksanen MTV3:n uutisille.

Pääministeri Matti Vanhanen ei muista tuon aikaista kommentointiaan ja vetoaa siihen, ettei ollut silloin kansanedustaja vaan toimittaja.

- Silloin tietysti usemmat meistä ajattelivat, että Neuvostoliitto on sellainen, ettei se tule koskaan lakkaamaan. En ollut mikään neuvostoliiton erityinen ihailija, mutta ehkä tällainen reaalipoliitikko, kertoo Vanhanen MTV3:n uutisille.

Sofi Oksanen vaatii suomalaisilta vihdoin avointa keskustelua suomettumisen ajasta.

- Aika monen vastaus on, että se oli ajan henki ja ilmapiiri. Jos se kerran oli niin normaali ajan henki, niin miksi siitä ei voisi puhua nyt avoimesti, Oksanen kysyy.

(MTV3)

Vanhanen kommentoi Oksasen arvostelua Tukholmassa toimittaja Kari Lumikerolle.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja