Mainos

Apulaisoikeuskansleri: Koulujen uskonnolliset tilaisuudet ongelmallisia

Kouluissa järjestettävät uskonnolliset tilaisuudet ovat ongelmallisia, katsoo apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen.

Puumalaisen mukaan uskonnonvapauden kannalta olisi perusteltua, ettei kouluissa järjestettäisi lainkaan opettajien tai esimerkiksi seurakunnan työntekijän johtamia tilaisuuksia, joissa on tietyn vakaumuksen mukaista sisältöä.

Kantelija oli pitänyt ongelmallisena erityisesti uskonnollisia keskusradioaamunavauksia. Kantelijan mukaan ne korostavat vähemmistöön kuulumista, koska enemmistö istuu luokassa kuuntelemassa avausta, kun taas kirkkoon kuulumattomat odottavat käytävässä. 

Vaikka osallistuminen olisikin vapaaehtoista, voivat olosuhteet tehdä Puumalaisen mukaan valinnasta näennäisen.

Puumalainen muistuttaa, että julkisen vallan tulee turvata perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen, eikä siitä voida tinkiä esimerkiksi perinnesyihin nojaten.

– On myös syytä kysyä, miksi koulun työskentelyn yhteiset juhla- tai päätöstilaisuudet halutaan edelleenkin nivoa uskonnon harjoittamiseen ja sen myötä rikkoa niiden yhteisöllisyys.

Puumalaisen mukaan ongelmallisia eivät sen sijaan ole yhteiset hiljentymishetket, joissa mikään uskonto tai vakaumus ei nouse opettajien johdolla erikseen esille.

Apulaisoikeuskansleri kehottaa Opetushallitusta tarkistamaan ohjeistustaan kouluille perinteisten ja uskonnollisten juhlien järjestämisestä.

Oikeusasiamies: Suvivirsi ei ongelma

Eduskunnan oikeusasiamies linjasi viime elokuussa, että Suvivirren laulaminen koulujen kevätjuhlissa ei ole uskonnollista toimintaa.

– Se, että Suvivirsi mielletään normaaliksi osaksi koulujen kevätjuhlia, on nähdäkseni itsessään omiaan vähentämään virren uskonnollista luonnetta päätösjuhlien asiayhteydessä laulettuna, asian ratkaissut apulaisoikeusasiamies Jussi Pajunoja totesi lausunnossaan.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja