Naapuri ahdisteli helsinkiläismiehen vaimoa grillijuhlien jälkeen – näin kuolemaan johtaneet tapahtumat etenivät Viikissä

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi syytteen taposta, kun se käsitteli Helsingin Viikissä toukokuun lopussa tapahtunutta väkivaltaista kuolemaa. Mikko Oskari Kolehmainen, 34, tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta 3 vuodeksi 8 kuukaudeksi vankeuteen.

Teko tapahtui 26. toukokuuta tuomitun ja tämän avopuolison järjestämien talon pihalla pidettyjen grillijuhlien jälkeen. Ne sujuivat kertomusten mukaan mukavasti. Tuomioon johtaneet tapahtumat alkoivat, kun juhlat päättyivät.

Tuomitun puoliso oli ollut parkkipaikalla saattamassa ystäväänsä taksiin, kun vahvassa humalatilassa ollut naapuri oli ahdistellut Kolehmaisen puolisoa. Taekwondoa harrastanut naapuri oli muun muassa kaatanut naisen maahan.

Riitaa oli ollut muun muassa siitä miten naapuri parkkeerasi autoaan.

Kun nainen palasi itkien kotiin, Kolehmainen lähti selvittämään asiaa pihalla. Tilanne eteni käsikähmään. Tuomittu kuvasi tilannetta ”lätkätappeluksi”, sellaiseksi jossa molemmat lyövät ja repivät toisiaan vaatteista.

Tappelu päättyi, kun uhri putosi. Kolehmainen kertoi nykäisseensä hyökkäävää naapuria paidasta, jolloin tämä kaatui kasvolleen asvalttiin.

Poliisikuulustelussa hän oli kertonut lyöneensä sekä oikealla että vasemmalla lyhyessä ajassa paljon lyöntejä.

Kaatui suorilta jaloilta

Tappelun päätteeksi tuomittu ojensi käden pahalta näyttäneelle naapurille ja veti hänet ylös.

Kolehmaisen mukaan tarkoitus oli sopia asia ja sen takia oli menty Kolehmaisen asuntoon. Sillä molemmat olivat aluksi putsanneet haavojaan, mutta kun uhrin käskettiin mennä kotiin, hän ei suostunut.

Niin paikalla olleen todistajan, tuomitun kuin tämän puolison kertoman mukaan uhri oli äitynyt väkivaltaiseksi. Hän hoiperteli, eikä pysynyt pystyssä.

Viinilasit kaatuivat ja paini jatkui.

Kolehmainen sai naapurin ulos asunnostaan. Pihalla oli tekijän kertoman mukaan juteltu ja sen jälkeen uhri oli kaatunut suorilta jaloilta taaksepäin maahan iskien takaraivonsa maahan.

Kolehmainen oli mennyt kotiinsa, mutta palasi vielä ulos. Hänen kertomansa mukaan uhri kuorsasi.

Tuomittu soitti isänsä paikalle ja uhria oli yritetty herättää. Kun se ei onnistunut soitettiin hätäkeskukseen. Kun ambulanssi saapui uhri oli kuollut.

Tuomittu kertoi joutuneensa paniikkiin ja pakeni. Kahden päivän päästä hän ilmoittautui poliisille.

Mies kertoi juoneensa juhlissa kuuden tunnin aikana noin neljä olutta ja puoli lasia viiniä.

Oikeuslääkärin tutkimukset

Puolustus vetosi siihen, että uhri oli saanut vammat ulkona kaatuessaan maahan viimeisen kerran.

Oikeuslääkäri totesi kuitenkin, että uhrin päässä todetut, kuoleman aiheuttaneet vammat eivät ole voineet syntyä yhdestä kaatumisesta.

Verenvuotoa oli todettu molemmissa aivopuoliskoissa, kun tyypillisesti yhden kaatumisen tai iskun seurauksena vuotoa tulee vain toiselle puolelle.

Oikeuslääkäri piti mahdollisena, että uhri oli saanut aivoverenvuodon, joka aiheuttaa tajuttomuuden myöhemmin. Se voi kestää minuutteja tai tunteja.

– Kun iskuja tulee molemmin puolin kasvoja, tapahtuu aivoissa heilahdus nopeana suunnanmuutoksena. Aivot ovat irrallaan luisesta kopasta, joka niitä verhoaa ja aivot liikkuvat vapaasti kovakalvonalaisessa tilassa. Aivot liikkuvat pienellä viiveellä päähän nähden. Mitä voimakkaampia suunnanmuutoksia tulee, niin sitä helpommin verenvuoto syntyy, lääkäri selvitti oikeudelle.

Ei tappo

Oikeus totesi, että kuolemaan johtanutta iskua ei kyetty selvittämään. Siihen vaikuttivat kuitenkin useat Kolehmaisen lyömät nyrkiniskut. Ne olivat syy-yhteydessä kuolemaan eli uhrin kuolema aiheutui Kolehmaisen kohdistamasta väkivallasta.

Vaikka lyönnit olivat voimakkaita ja ne kohdistuivat pään alueelle, käräjäoikeus katsoi, ettei Kolehmainen voinut pitää tekonsa varsin todennäköisenä seurauksena naapurin kuolemaa.

Toisin olisi esimerkiksi veitseniskun kanssa, oikeus totesi. Teon on oltava tahallinen ja tämän arviointi perustuu siihen, miten tekijä on voinut teon aikana arvioida seurauksia.

Sen takia syyte taposta hylättiin.

Mika Kolehmainen tuomittiin sen sijaan törkeästä pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta.

Kun voimakkaita, pään alueelle kohdistuneita iskuja oli useita, oikeus katsoi, ettei kyse ollut hätävarjelusta. Oikeus ei hyväksynyt myöskään alkuvaiheen kaatamista paidasta nykäisten tai nyrkinlyöntejä asunnolla.

Oikeuden mukaan Kolehmaisella oli monta mahdollisuutta irtautua tilanteesta.

Käräjäoikeus kuitenkin huomioi alkutilanteen rangaistusta hyvin vähäisesti alentavana. Käräjäoikeus piti oikeudenmukaisena rangaistuksena 3 vuotta 8 kuukautta. Hänet määrättiin pidettäväksi edelleen vangittuna.

Tekijä määrättiin maksamaan hautauskuluja 11000 euroa ja omaisten oikeudenkäyntikuluja 5000 euroa.

Kolehmaisen on myös maksettava uhrin kahdelle lapselle 12000 euroa korvausta henkisestä kärsimyksestä kummallekin. Lisäksi hänen on maksettava kummallekin lapselle elatusta reilut 350 euroa, kunnes nämä täyttävät 18 vuotta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja