Oikea järjestys ja lämpötila – Pese käsipyykki oikein

Käsipyykillä mökillä? Ota faktat haltuun ja tee homma oikein.

Erottele tummat ja vaaleat vaatteet

Aloita peseminen aina vaaleista tekstiileistä ja siirry tummempaan kun peset vaatteita samassa vedessä. Kun on aika huuhdella, huuhtele väriä päästävät vaatteet erikseen.

Käytä oikeaa lämpötilaa

Paras lämpötila käsipesulle on noin 30 astetta. Kuuma vesi päästää helpommin väriä. Kylmä vesi ei irrota likaa yhtä hyvin mutta se on parempi vaihtoehto vaatteille jotka saattavat kutistua tai päästävät väriä.

Älä liota liikaa

Mitä kauemmin liotat vaatteita, sitä enemmän niihin tulee muutoksia, väri, koko ja muoto voivat muuttua. Lisäksi liimat ja koristeet kuten helmikirjailut ja hienommat napit menevät helpommin rikki. 

98 prosenttia liasta lähtee ensimmäisen parin minuutin aikana konepesussa ja käsinpesussa viiden minuutin aikana. Jos haluat vain raikastaa vaatetta kevyesti, pari minuuttia liotusta riittää.

Uudelleen muotoile kosteana

Erityisesti villaiset vaatteet menettävät helposti muotonsa pesussa. Kun olet pessyt villaisen vaatteet, aseta ne vaakatasoon ja muotole reunat ja hihat uudestaan.

Jos haluat varmistaa, että vaate on varmasti samanlainen kuin ennen pesua, tee siitä ennen pesua piirros. Laita vaate ennen pesua paperin päälle ja piirrä ääriviivat paperiin. Kun olet pessyt vaatteen, laita se takaisin paperin päälle ja muotoile ääriviivojen mukaan. Tämän jälkeen laita vaate varovasti kuivumaan vaakatasoon esimerkiksi pyykinkuivaustelineelle tai jätä paperin päälle. Jos jätät siihen, muista kääntää vaatetta, että se kuivuu.

                            

Lue myös:

    Uusimmat