Odotettu uusi Nokia-superkamerapuhelin julki – ennakkomyyntiin huomenna 599 eurolla: Näin Nokia 9 PureView’n viisi takakameraa toimivat

Suomalaisen Nokia-puhelinyhtiö HMD Globalin älypuhelinmalliston uusi huippumalli Nokia 9 PureView sisältää ensimmäisenä kamerapuhelimena viisi takakameraa. PureView-nimeä kantava uutuus jatkaa näin Nokian takavuosilta tuttujen legendaaristen 808 PureView ja Lumia 1020 -hirviökamerapuhelinten tarinaa – kuitenkin aivan erilaisella, omalla ja uudella tavallaan.

Viiden takakameransa lisäksi Nokia 9 PureView’ssä on 5,99 tuuman PureDisplay-markkinointinimeä HDR-tukensa myötä kantava P-OLED-näyttö 18:9-kuvasuhteella ja 2K-tarkkuudella sekä 20 megapikselin etukamera. Sormenjälkilukija löytyy näytöstä ensi kertaa Nokia-älypuhelimissa. Sisuksissa Nokia 9 PureView’ssä on Qualcomm Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri, 6 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 128 gigatavua tallennusmuistia. Pohjasta löytyy USB-C-liitäntä, mutta erillistä kuulokeliitäntää ei ole. Pöly- ja vesitiiviin (IP67-luokitus) Nokia 9 PureView’n rakenteessa on edessä ja takana Gorilla Glass 5 -lasi, ja puhelin tukee myös akun langatonta latausta.

Myyntiin Nokia 9 PureView tulee nyt nopeasti. Ennakkomyynti Suomessa alkaa heti huomenna 25. helmikuuta ja saataville Nokia 9 PureView tulee 14. maaliskuuta. Suositushinta on 599 euroa, joka on erittäin kilpailukykyinen hinta. Värivaihtoehtoja on vain yksi, tummansininen Midnight Blue.

2 värikameraa, 3 monokromikameraa – näin viisi takakameraa toimivat yhdessä

Nokia 9 PureView’ssä kyse on ennen kaikkea laskennallisen valokuvauksen (computational photography) nostamisesta uudelle tasolle. Kun aiemmissa takavuosien Nokia-hirviökamerapuhelimissa oli panostettu yhteen suurikokoiseen ja myös suuren megapikselimäärän kamerakennoon, on Nokia 9 PureView’ssä viisi lähtökohdiltaan tavanomaisempaa kamerakennoa, jotka yhdessä kuitenkin tekevät jotakin älypuhelimissa uutta ja ennennäkemätöntä.

Viidestä takakamerasta kaksi on tavallisia RGB-värikennoja ja kolme muuta monokromikennoja, jotka tallentavat värisuotimen puuttumisen myötä jopa 2,9 kertaa enemmän valoa. Kunkin viiden kameran tarkkuus on 12 megapikseliä ja ne on varustettu ZEISS-optiikalla. Kameroiden aukkojen koko on f/1,8. Optista kuvanvakainta kameroissa ei ole.

Uuden monikameraratkaisun varsinainen ydin on kehitetty yhteistyössä yhdysvaltalaisen startup-yrityksen Lightin kanssa. Nokia 9 PureView’n sisältä löytyy ensimmäisenä älypuhelimena Lightin kehittämä erillinen kuvaamisen lisäpiiri, joka ohjaa kameroiden toimintaa.

Joka kerta, kun Nokia 9 PureView’llä tallennetaan värikuva, ottavat kaikki viisi kameraa aina yhtäaikaisesti oman kuvansa, jotka puhelin prosessoi yhdeksi tallennettavaksi kuvaksi. Vähemmän kuin viisi kameraa on käytössä vain, kun otetaan mustavalkokuvia – niissä kahta värikameraa ei käytetä.

Jokaisessa värikuvassa hyödynnetään näin vähintään 60 megapikselin edestä kuvadataa (5 kertaa 12 megapikseliä). Riippuen olosuhteista kuvia voidaan ottaa sarjassa kameroilla taustalla kuitenkin jopa neljä peräkkäistä, jolloin kuvadataa käsitellään valmiin tallennettavan kuvan tuottamiseksi jopa 240 megapikseliä. Selvyyden vuoksi todettakoon, että lopputuloksena on aina maksimissaan 12 megapikselin kokoinen kuva.

Viidestä kamerasta yksi toimii pääkamerana, joka tallentaa ”pääkuvan”, johon muut kamerat tuovat oman lisäinformaationsa. Lightin piiri ohjaa kameroita kuvatessa tavalla, jossa jokaiselle kameralle voidaan erikseen määritellä ohjeet esimerkiksi valkotasapainon ja valotuksen suhteen.

HMD Globalin mukaan kameraratkaisu mahdollistaa kohinanvaimennuksen kolme kertaa nopeamman toiminnan 10-kertaisesti vähemmällä virrankulutuksella.

Useamman kameran keräämää tietoa yhdistämällä voidaan saavuttaa useita etuja.

Nokia 9 PureView’n uuden monikameraratkaisun edut

 • Enemmän valoa kuvissa ja videoissa. Useampi kameraa, erityisesti kolme monokromikameraa mukaan lukien, tallentavat merkittävästi tavanomaista enemmän valoa, mikä mahdollistaa paremman hämäräkuvauksen.
 • Paras dynaaminen alue mitä kamerapuhelimissa nähty. Nokia 9 PureView’n monikamerajärjestelmä pystyy tallentamaan poikkeuksellisen laajan dynaamisen alueen (12,4 stoppia), jolloin esimerkiksi saman kuvan kirkkaat ja tummat kohdat tallentuvat oikein ja yksityiskohtaisesti.
 • Valtavasti enemmän syvyystietoa tuo uusia muokkausmahdollisuuksia. Nokia 9 PureView tallentaa rikkaimman syvyyskartan missään kamerapuhelimessa, 1 200 tasoa koko 12 megapikselin kuvan alueella, kun tavanomaisesti syvyyskartta on älypuhelinten kameroissa 10 tai alle tasoa, pienemmällä tarkkuudella. Nokia 9 PureView’ssä syvyyskartta ulottuu 7 senttimetrin etäisyydestä aina 40 metriin asti. Kattava syvyyskartta mahdollistaa muokattavuuden:
  • Tarkennus jälkikäteen haluttuun kohtaan. Kuvissa voi muuttaa kohtaa, johon ne on tarkennettu jälkikäteen kuvan ottamisen jälkeen. Tämä onnistuu painamalla kuvasta tarkennettavaksi haluttua kohtaa.
  • Etu- ja taka-alan pehmennys. Google on kehittänyt Kuvat-sovelluksen syvyysmuokkaimen, jonka avulla voidaan säätää kuvan etu- ja taka-alan pehmennyksen määrää.
 • Parempi mustavalkokuvaus. Viidestä takakamerasta kolme on monokromikameroita. Pelkästään niitä hyödyntämällä voidaan tallentaa parempia, enemmän yksityiskohtia sisältäviä mustavalkokuvia kuin värikameran tallentaman kuvan mustavalkoiseksi muuttamalla. Tämä on perusideana tuttua jo lukuisista aiemmistakin monokromikameroita sisältäneistä kamerapuhelimista.
 • Datarikas RAW-kuvaus DNG-muodossa. Nokia 9 PureView’n monikameratkaisu tallentaa paljon dataa, mistä on hyötyä sen tukemassa raakakuvauksessa Adoben DNG-muodossa. HMD Global aloittaa yhteistyön Adoben kanssa, jonka Lightroom-sovellus tulee mukana Nokia 9 PureView’ssä. Adobe lisää Lightroom-sovellukseensa myös Nokia 9 PureView –linssiprofiilin, jonka avulla se osaa korjata oikein kameralinssien aiheuttamia tyypillisiä vääristymiä.

Optista zoomia Nokia 9 PureView’n kamerat eivät tue, mutta monikameraratkaisun pitäisi mahdollistaa laadukkaan laskennallisen zoomin. Kuvatessa tarjolla on pikavalinta 1x-, 2x- ja 5x-zoom-tasojen välille.

Myös Nokia-puhelinten kamerasovellus uudistuu seuraavan sukupolven versiolla Nokia 9 PureView’n myötä. Pro Camera -manuaalisäätötilassa voi asettaa jopa 10 sekunnin valotusajan ja muistakin säädöistä on tarjolla aiempaa tiheämmin vaihtoehtoja.

Aikataulu viivästyi – Snapdragon 845 -järjestelmäpiirillä uuden sukupolven haastajia vastaan

Julkistusta edeltäneiden huhujen ja raporttien perusteella on selvää, että alkuperäisen suunnitelman mukaan Nokia 9 PureView’n olisi pitänyt ehtiä joulumarkkinoille 2018. Tiettävästi vastaava myöhästyminen tapahtui myös vuosi aiemmin Nokia 8 Siroccolle, joka tähän asti on ollut HMD Globalin Nokia-älypuhelinmalliston lippulaivamalli.

Jo toisena vuotena peräkkäin HMD Global tuo siis keväällä myyntiin uuden huippuluokan älypuhelimen, jossa on julkaisun aikaan viime vuoden järjestelmäpiiri samanaikaisesti kun kilpailijat tuovat markkinoille jo viimeisimmän sukupolven järjestelmäpiirillä varustettuja uutuuksiaan.

”Nokia 9 PureView tuo täysin uutta teknologiaa älypuhelimiin. Luonnollisestikaan uutta tuotetta ei kannata lanseerata ennen kuin se on valmis”, kommentoi HMD Globalin tuotejohtaja Juho Sarvikas ennakkotiedoksiannossa medialle kysyttäessä viivästymisestä.

Raportoidusti uuden monikamerajärjestelmän kehitystyön haasteet olivat syynä viivästymiseen.

Nokia 9 PureView on varustettu Qualcommin Snapdragon 845 -järjestelmäpiirillä, kun Snapdragon 855 löytyy jo esimerkiksi Xiaomin Mi 9:stä sekä Sonyn nyt maanantaina julkistettavasta Xperia 1:stä. Qualcommin mukaan Snapdragon 855:n suorituskyky peruslaskennassa on jopa 45 prosenttia edeltävää Snapdragon 845:tä parempi ja grafiikkasuorituskykykin on kasvanut 20 prosentilla.

Peruskäytössä myös Snapdragon 845 on edelleen erittäin kyvykäs piiri, mutta luonnollisesti lisätehokaan ei olisi ikinä pahitteeksi.

Jonkin verran Nokia 9 PureView’n kilpailukykyä tässä suhteessa avittaa hyvin kohtuullinen hinnoittelu, joka on osaa kilpailijoista kuten Samsungin ja Sonyn uusimpia huippupuhelimia edullisempi. Toisaalta Xiaomi on hinnoitellut Snapdragon 855 -puhelimensa Mi 9:n jopa alle 500 euroon, mutta 599 euroa erikoiskameralla varustetusta Nokia 9 PureView’stä on paljon vähemmän kuin mitä yleisesti vielä ennen julkistusta odotettiin.

Miltä Nokia 9 PureView pikaisella ensivilkaisulla vaikutti?

Pääsimme tutustumaan Nokia 9 PureView’n saloihin erittäin pikaisesti jo puhelimen julkistuksen alla.

Ulkoisesti Nokia 9 PureView sekä näyttää että tuntuu hyvältä. Muotoilu on onnistunut, ja Nokia 9 PureView istuu mukavasti käteen. 18:9-kuvasuhteen näyttö ilman lovea tai kamerareikää on vuonna 2019 jo pikku hiljaa harvinaisuus, mutta monet saattavat pitää sitä jopa etuna. Näytön ylä- ja alapuolella on huomattavat muttei kuitenkaan valtavat reunukset. Designissa ilahduttavaa on, etteivät takakamerat pullistele lainkaan ulos takapinnasta.

Näytönalaista sormenjälkilukijaa emme vielä ehtineet testata, mutta kyseessä on optisesti toimiva lukija. Oikeastaan missään älypuhelimessa näytön alle sijoitettu sormenjälkilukija ei ole vielä ollut erittäin hyvä, vaan kyseessä on ollut kaikissa jonkinlainen kompromissista. Useimmille käyttäjille myös Nokia 9 PureView’n tukema etukameraan perustuva 2D-kasvojentunnistus on riittävän turvallinen tunnistautumistapa.

Kameran kuvanlaadusta on varsin vähän sanottavaa lyhyen tutustumisen perusteella, mutta ensivaikutelma on positiivinen. Puhelimen ruudulta katselluissa, sillä otetuissa kuvissa näytti riittävän runsaasti yksityiskohtia. Tarkennus jälkikäteen eri kohtiin kuvissa näytti myös toimivan mallikkaasti. Nokia 9 PureView’n monikamerajärjestelmällä on hyvät mahdollisuudet nousta toistaiseksi vähintään kärkijoukkoon kamerapuhelinten joukossa.

Kuvia otettaessa Nokia 9 PureView tuntui prosessoivan niitä varsin pitkään. Kuvan nappaamisen jälkeen kestää siis hetken, jopa useita sekunteja, ennen kuin valmista, loppuun asti viimeisteltyä kuvaa pääsee katsomaan. Lisäksi tämä voi asettaa rajoitteita useiden kuvien nopeaan perättäiseen kuvaamiseen, joskaan tätä emme varsinaisesti vielä testanneet.

Kokonaisuutena Nokia 9 PureView on piristävä uutuus, joka tuo uutta kamerarintamalla sekä sisältää muuten useimmat viime aikoina älypuhelimissa nähdyt herkut. Mukavaa on, että mukana on myös esimerkiksi langaton lataus ja rakenne on pöly- ja vesitiivis.

Jäämme innolla odottamaan Nokia 9 PureView’n laajempaa testaamista.

HMD Global julkisti myös Nokia 9 PureView’n kanssa yhteensopivia uusia langattoman latauksen lisälaitteita. Nokia Wireless Chargerin globaali keskimääräinen myyntihinta on 49 dollaria ja Nokia Portable Wireless Chargerin globaali keskimääräinen myyntihinta on 64 dollaria.

Nokia 9 PureView’n tekniset tiedot

 • Lasi-alumiinirakenne
 • 5,99 tuuman ja 18:9-kuvasuhteen P-OLED HDR PureDisplay -näyttö 2K-tarkkuudella
 • Sormenjälkilukija näytön alla
 • Viisi 12 megapikselin takakameraa, kaksi värikennolla ja kolme monokromikennolla, f/1,8-aukon ZEISS-optiikka ja 1,25 mikronin pikselikoko, LED-kuvausvalo, myös lasertarkennus
 • 20 megapikselin etukamera, 1,0 mikronin pikselikoko
 • Qualcomm Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri
 • 6 gigatavua RAM-käyttömuistia
 • 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
 • USB-C-liitäntä (ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää)
 • 3 320 milliampeeritunnin akku
 • Pikalataus ja langaton lataus (Qi)
 • Pöly- ja vesitiivis (IP67, upotus 1 metriin 30 minuutiksi)
 • Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio (Android One)
 • Mitat 155 x 75 x 8 millimetriä
 • Paino 172 grammaa

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja