Nyt se varmistui: Katsastusvälit harvenevat – moottoripyörille ei katsastuspakkoa

Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti tulevista katsastuslainsäädännön uudistuksista.

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee uudistuksia katsastuslainsäädäntöön. Säädöksistä on tarkoitus poistaa Suomessa voimassa olevia kansallisia lisäsäädöksiä, joka merkitsisi muun muassa määräaikaiskatsastusten välien pitenemistä.

Tällä hetkellä Suomessa on EU:n katsastusdirektiiviä tiheämpi aikaväli katsastuksissa.

Lisäksi myös jarrulliset kevytperävaunut, nelipyörät sekä kevyet nelipyörät ovat katsastusvelvollisia.

Nyt valmisteltavassa uudistuksessa henkilö- ja pakettiautojen määräaikaiskatsastuksen katsastusaikaväliä muutettaisiin siten, että ensimmäinen katsastus olisi viimeistään neljän vuoden kuluttua käyttöönotosta. Sen jälkeen katsastuksia olisi kahden vuoden välein, kunnes auto on ollut käytössä kymmenen vuotta. Yli kymmenvuotiaat autot katsastettaisiin vuoden välein.

Ministeriö suunnittelee samalla "rullaava katsastuksen" mahdollistamista, jolloin ajoneuvon katsastusajankohta ei olisi enää sidottu tiukasti käyttöönottopäivään tai rekisteritunnuksen viimeiseen numeroon. Näin katsastusajankohtaa voisi muuttaa itselle mieleiseksi.

Moottoripyörille ei olla esittämässä katsastusvelvoitetta, vaan niiden liikenneturvallisuutta pyritään edistämään vaihtoehtoisilla tavoilla.

Luonnokset uusista säädöksiksi on lähetetty lausuntokierrokselle, joka päättyy 13. tammikuuta 2017.


***

Nuorena kolme autoa päivässä ruttuun – miksi Kaikkonen puhuu sähköautojen puolesta? 4:32

Lue myös:

    Uusimmat