Nyt puhuu Airiston Helmen uusi lakimies Kari Uoti: Venäläisomistaja on huomattavan varakas – "Hän on todella tunnettu, arvostettu liikemies Venäjällä"

Näin Airiston Helmen omistamat alueet ovat muuttuneet 1:30

Liikemiehenä ja juristina tunnettu Kari Uoti on tullut julkisuuteen rikostutkinnan keskiössä olevan Airiston Helmi -yrityksen asianajajana.

Uoti sai Airiston Helmen venäläiseltä omistajalta yhteydenoton kaksi viikkoa sitten ja toimii tällä hetkellä yrityksen sekä sen omistajan lakimiehenä.

Myös yrityksen hallituksen kokoonpano on mennyt uusiksi. Hallituksen ainoa varsinainen jäsen on 63-vuotias suomalainen eläkeläinen Dan Högström. Hän on jäänyt Ylen mukaan eläkkeelle IT-alalta noin kymmenen vuotta sitten.

Varajäsen on puolestaan kolmikymppinen latvialaismies.

Tapauksen tiimoilta on vangittu kaksi henkilöä, yksi virolainen ja yksi venäläinen mies. Vyyhti keräsi runsaasti julkisuutta, kun Turun saaristossa toimivan Airiston Helmi -yhtiön tonteille tehtiin kotietsintöjä syyskuussa.

Poliisi on takavarikoinut etsinnässä eri kohteista huomattavan määrän asiakirjoja, sähköisiä tallennusvälineitä sekä miljoonia euroja käteistä rahaa.

Hallituksessa suomalainen eläkeläinen ja latvialainen kolmekymppinen

Lakimies Uoti vahvistaa uudet jäsenet. Högström päätyi Airiston Helmeen juuri Uotin ansiosta.

– Tunsin Danin aikaisemmasta tapauksesta. Siinä hänellä oli vastaavanlainen homma: oli yhtiö, jolla oli sekava tilanne, ja tarvittiin ammattimaista otetta, jotta saatiin yhtiön asiat kuntoon, Uoti kertoo.

Uotin mukaan mainittu aiempi tapaus on ollut julkisuudessa, mutta hän ei suostu erittelemään sen enempää, mistä tapauksesta on kyse. MTV Uutiset ei tavoittanut Högströmiä kommentoimaan osuuttaan.

Latvialaismiestä Uoti ei tunne entuudestaan. Ylen mukaan latvialaismies on aktiivinen harrastajajääkiekkoilija, joka Latvian kaupparekisterin perusteella pyörittää puunjalostusalan yritystä.

Hänet yritykseen hankki yhtiön omistava venäläismies, joka kuuluu käynnissä olevan rikostutkinnan avainhenkilöihin.

"Hän on todella tunnettu, arvostettu liikemies"

Uoti kuvailee yrityksen mystisen venäläisomistajan olevan menestynyt liikemies LVI-alalta.

Juristin mukaan liikemies kiistää syyllisyytensä jyrkästi.

– Hän on todella tunnettu, arvostettu liikemies Venäjällä. Hänellä on todella paljon esimerkiksi erilaisia patentteja, Uoti kertoo.

Uoti ihmettelee kovasti rikostutkintaa ja etenkin taannoista suuroperaatiota Turun saaristossa.

– Hänen liiketoimintaansa tai häneen itseensä ei liity minkäänlaisia rikosepäilyjä Venäjällä. Tämä on outo juttu. Miksi poliisi on lähtenyt operaatioon selvittämättä taustoja, jotka olisi voinut selvittää netistä?

Uoti: En tiedä, missä liikemies on juuri nyt

Uotin mukaan liikemies on "huomattavan varakas", mikä selittää saaristosta takavarikoidut lähes 3,5 miljoonan euron käteisvarat.

– Se, että hänen rahojaan on 3,5 miljoonaa käteisenä hänen mökissään, ei ole tavanomaista, mutta ihmisellä, jolla on paljon rahaa, voi olla noin paljon rahaa tyynyn alla.

Uoti ei tiedä, missä mystinen liikemies juuri tällä hetkellä vaikuttaa.

Hänen tietämyksensä mukaan minkään maan viranomaiset eivät ole kuulleet venäläismiestä.

"Mustamaalaamista rankalla kädellä"

Tunnettu juristi katsoo, että väitteet rahanpesusta ovat "mustamaalaamista rankalla kädellä".

– Se idea, että Airiston Helmen mökit olisivat jonkinlainen vieraan valtion agenttien piilopaikka, tuntuu hassulta. Nämä mökit ovat olleet vuosikausia julkisesti kenen tahansa vuokrattavissa, ja niitä on vuokrattu, Uoti sanoo.

Hänen mukaansa tapauksesta on tehty mysteeriä tarkoitushakuisesti ja keinotekoisesti. Syytä tähän on hänen mukaansa kysyttävä poliisilta.

Blogikirjoituksessaan Uoti on kuitenkin todennut jutun "haiskahtavan russofobiselta".

– Miksi presidentti on ottanut kantaa yksittäiseen rikosepäilyyn, joka ei hänelle lainkaan kuulu? Se on outoa, Uoti äimistelee.

Lue myös:

    Uusimmat