Nyt on lupa herkutella: Tänään vietetään korvapuustipäivää

Perjantaina 4. lokakuuta vietetään kansallista korvapuustipäivää.

Mikään ei toivota vierasta yhtä hyvin tervetulleeksi kuin ovelta tuoksuva tuore pulla, joten ei ihme, että koko kansan herkku korvapuusti on saanut oman päivän kalenterista. Korvapuustipäivää (Kanelbullens dag) on vietetty vuosittain 4. lokakuuta jo vuodesta 1999 lähtien.

Korvapuustipäivän vietto aloitettiin Ruotsissa ja sen perusti jo yli viidenkymmenen vuoden ajan ruotsalaisia leivontaan kannustanut Hembakningsrådet. Korvapuustipäivän ajatuksena oli nostaa jalustalle leivonnainen, jota kaikki niin Ruotsissa kuin yleisestikin Pohjoismaissa rakastavat: kanelipulla tai meillä kotoisammin korvapuusti.

Korvapuusti tuli Suomeen 1920-luvulla

Korvapuusti on pitkään kuulunut suomalaisen suosituimpiin vierasherkkuihin ja se maistuu kaikenikäisille. Varmaa alkuperää ei tunneta, mutta yleisesti sen uskotaan tulleen lahden takaa. Ruotsalainen kanelipulla –kanelbulle tai kanelsnäcka– on ilmestynyt kahvipöytiin joskus 1920-luvulla, kun ainesten saatavuus helpottui. Kierrepullan nimi tuli kotiloa muistuttavasta muodosta, Suomessa käytetty nimi korvapuusti on alkuperältään hämärän peitossa.

Korvapuustipäivää vietetään nykyisin myös Suomessa: suomalaisessa kalenterissa päivä on ollut vuodesta 2006 lähtien. Kuluneina vuosina korvapuustipäivänä on meillä järjestetty esimerkiksi lapsille ja nuorille puustien leivontaa päiväkodeissa ja kouluissa. Päivään kuuluu tietenkin myös puusteilla herkuttelu kotona perheen ja ystävien kesken.

Kotitalousopettaja Arja Savela vastailee lukijoiden kysymyksiin Leivontanurkan verkkovierailussa kansallisena korvapuustipäivänä perjantaina 4.10. klo 12.00-13.00.

Leivo korvapuusteja kotona:

Resepti aukeaa isommaksi klikkaamalla.

Lähde: Pågen

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja