Nyt on hyvä aika säilöä kurkkuja

Nyt kannattaa säilöä kurkkuja talven varalle myös maan eteläosissa. Ei tarvita kuin yksi hallayö ja sato on mennyttä. Säätiedotuksissa on hallaa jo väläytelty Keski-Suomesta pohjoiseen.

Ohessa on hyvä ohje venäläisestä suolakurkusta. Moni mieltää venäläiset suolakurkut "löllöiksi", mutta nämä pysyvät raikkaina ja rapsakkaina kevääseen saakka (mikäli niitä sattuisi säästymään). Kannattaa kokeilla!

Venäläinen suolakurkku

  • 5 kiloa kurkkuja
  • 5 litraa suolavettä, jossa:
  • 2,5 dl suolaa (kukkuraiset mitat)
  • valkosipulinkynsiä
  • tavallista sipulia
  • maustepippuria
  • tillin varsia ja kukintoja
  • mustaherukanlehtiä

Jos säilöt kurkkuja esimerkiksi muoviämpäriin, pane pohjalle ensin jokunen mustaherukanlehti. Laita sitten kerros puhtaaksi pestyjä kurkkuja. Niiden päälle 2 valkosipulinkynttä, reilusti tavallista viipaloitua sipulia, yksi tillinvarsi paloiksi leikattuna, tillin kukintoa, mustaherukanlehtiä ja 5 maustepippuria.

Jatka näin kunnes astia on täynnä. Päällimmäiseksi astiaan maustekerros.

Keitä suolavesi ja kaada se jäähdytettynä kurkkujen päälle. Pane astiaan esimerkiksi posliinilautanen ja vielä sen päälle laakea kivi painoksi, jotta kurkut pysyvät tiukasti suolavedessä. Kansi luonnollisesti vielä astiaan. Kurkkujen valmistuminen vie ainakin kuukauden.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat