Tässä Mikolle ja muille blinireseptejä kysyneille muutama blinivinkki. Blinit ovat venäläisiä paksuhkoja ohukaisia, jotka valmistetaan tattarijauhoista. Blinien kanssa tarjottavaksi sopivat mateenmäti, sillikaviaari ja sienisalaatti.
Mateet kutevat parhaillaan eteläisten vesien pohjilla; pohjoisen vesissä kutu ajoittuu maaliskuullekin. Madekeitto on herkullista ja mateen mätiä kuvaillaan "kuningasten ruoaksi". Mäti on hyvin pienirakeista. Siinä missä litrassa lohen mätiä on noin 4000-5000 mätimunaa, siialla 40000-50000 kappaletta, niin mateen mätimunia mahtuu litraan jopa miljoona.
Blinit ja mateenmäti on vanha venäläinen ja rajakarjalainen herkku.
Blinitaikina
50 g hiivaa
2 dl haaleaa vettä
2 tl suolaa
300 g blinijauhoja (tattarijauhoja)
150 g vehnäjauhoja
3 munaa
4 dl haaleaa kermaa
1 dl sulatettua voita
6 dl kiehuvaa maitoa
Hiiva liotetaan haaleaan veteen. Munat vatkataan kermaveteen sekoitettuna. Lisätään suola, jauhot ja lopuksi joukkoon vatkataan sulatettu voi. Taikinan annetaan nousta huoneenlämmössä 4-5 tuntia. Tämän jälkeen vatkataan kiehautettu maito vähitellen taikinaan. Näin taikina saadaan ohueksi paistamista varten.
Ohukaispannu voidellaan riittävällä rasvamäärällä ja paistetaan paksuhkoja blinejä. Paisto molemmilta puolilta. Blinit tarjotaan kuumina suolatun mateenmädin ja smetanan kera.
Mateenmäti
1. Kaavi mäti mätipussista esimerkiksi ruokalusikalla.
2. Suolaa noin 1-1,5% ja vatkaa pallovispilällä, jolloin saat mädin rihmat ja veren pois.
3. Pakasta mäti 1-2 vuorokaudeksi.
Sillikaviaari
300 g matjessillifileitä tai miedosti suolattua sillifileitä
2 rkl majoneesia
2 rkl smetanaa
vähän sitruunanmehua
1 salottisipuli hienoksi leikattuna
1 rkl hienonnettua tilliä
1 rkl hienonnettua ruohosipulia
1 kananmuna keitettynä ja hienonnettuna
1 omena kuutioituna
valkopippuria myllystä
1. Kuutioi silli, sekoita muut aineet ja mausta.
Sienisalaatti
200 g suolasieniä
100 g vatkattua smetanaa
1 salottisipuli, hienoksi leikattuna valkopippuria myllystä
1. Liota sienistä suola pois, valuta ja leikkaa kuutioiksi.
2. Sekoita joukkoon smetana ja sipuli, mausta.