Nyt nakuilusta innostuivat tavalliset aikuiset – täyttyykö sinunkin Facebookisi kavereiden takapuolista?

Oli aika, jolloin lähikuvat omista rinnoista tai vatsasta jaettiin lähinnä oman puolison kesken. Toisin on nykyään. Miksi Facebookin uutisvirtani on yhtäkkiä täynnä kavereiden tuottamaa pehmopornoa?

 Selaan Facebookin uutisvirtaa ja siinä ne taas ovat – entisen työkaverini pyllyposket lähikuvassa. Hän on viettänyt päivää perheensä kanssa rannalla ja ikuistanut lastensa rantaleikkien ohessa omaa kehoaan – lähikuvia rinnoista, vatsasta ja takamuksesta on nappailtu useamman otoksen verran. Selaan virtaa eteenpäin ja näen seuraavaksi päivityksen toisen tuttavani rusketusraidoista, johon on raitojen lisäksi ikuistettu pakarat – lähikuvaan, luonnollisesti.

 Kommentteja ja tykkäyksiä tulvii, etenkin miehet ovat ymmärrettävistä syistä innoissaan.

Belfie on uusi selfie, myös aikuisten kesken.

 "Toinen hakee positiivista palautetta sanailulla, toinen paljaalla takapuolella"

Teinien paljasta pintaa esittelevät some-kuvat ovat olleet arkipäivää jo jonkin aikaa, mutta päälle 30-vuotiaiden nakukuvat jaksavat yllättää kerta toisensa jälkeen.

Olkoonkin että paljastan nyt olevani hieman kalkkis, mutta en malta olla ihmettelemättä – miksi ihmeessä? Bikinikuvissa ei tietenkään ole mitään pahaa, mutta lomafiiliksistä on siirrytty sänkykamarin puolelle jo aikaa sitten.

Helsingin yliopiston tutkija Janne Matikainen tunnistaa ilmiön. Hänen mukaansa kuvien laatu on muuttunut varsin nopeasti.

– Vielä muutama vuosi sitten tällaisiin kuviin suhtauduttiin eri tavalla. Sosiaalinen media ei ole mikään tyhjiö, vaan se ilmentää median muutosta. Pornahtava kuvasto on arkipäivästynyt, etenkin jos vertaa tämän päivän lehtiä vaikkapa 80-luvun julkaisuihin.

Matikaisen mukaan ilmiössä on kyse varsin inhimillisestä piirteestä: niillä haetaan hyväksyntää ja positiivista palautetta.

– Periaatteessa sama ilmiö on nähtävillä kaikessa Facebook-käyttäytymisessä – toinen hakee positiivista palautetta sujuvalla sanailullaan, toinen näyttää paljasta takapuoltaan.

Myös pinnalla oleva kuntoilubuumi on yksi syyllinen ilmiöön. Kun ollaan kovassa kunnossa, se halutaan jakaa myös muille.

– Halutaan näyttää hyvältä, sukupuoli ja seksuaalisuus ovat tärkeässä osassa etenkin nuorilla. Se ei kuitenkaan ole ainoa syy, vaan kyse on myös identiteetin rakentamisesta.

Tulevaisuudessa Matikainen uskoo, että näemme vielä lisää paljasta pintaa. Vaikka osa ihmisistä vielä ihmettelee kuvatarjontaa, jatkossa sekin voi muuttua.

– En jaksa uskoa että tästä mentäisiin ainakaan vastakkaiseen suuntaan, Matikainen summaa.

Lue myös:

    Uusimmat