Nyt herkutellaan kotimaisilla omenoilla

Omenapuut notkuvat jo monin paikoin kypsien hedelmien painosta, ja syyskesän sato alkaa olla valmis poimittavaksi. Nyt on aika tehdä hilloja ja mehuja ja leipoa torttuja ja piirakoita. Omena sopii myös ruuanlaittoon niin pääruuissa, salaateissa kuin jälkiruuissakin. Parhaita ruokaomenia ovat happamat lajikkeet, sillä ne pehmenevät kypsennettäessä muita lajikkeita paremmin.

Vanha tuttu sanonta 'Omena päivässä pitää lääkärin loitolla' on varsin osuva, sisältäähän omena monia tarpeellisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Omena on myös erinomainen ravintokuidun lähde, sillä yhdestä reilun kokoisesta hedelmästä saa jo noin kuudenneksen päivän kuitutarpeesta. Energiaa sata grammaa omenaa sisältää 52 kilokaloria. Koska kotimaista omenaa ei tarvitse käsitellä säilöntäaineilla, ne voi huoletta syödä kuorineen.

Omena on yksi vanhimmista hedelmistä. Euroopassa sitä on viljelty jo yli 5000 vuotta, ja Suomessa 1400-1500-luvuilta lähtien. Nykyisin omenaa viljellään meillä ammattimaisesti etenkin Ahvenanmaalla, Lounais-Suomen rannikolla ja Lohjan ympäristössä. Ammattimaisesti viljeltäviä lajikkeita ovat muun muassa Valkea kuulas, Punainen Melba, Raike, Punainen kaneli, Punainen Atlas, Lobo ja Maikki.

(Mtv3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja