Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Nyt herkutellaan kotimaisilla omenoilla

omena ja omenapora
omena ja omenaporaCopyright Alma Media Oyj 2001
Julkaistu 16.05.2003 19:07

Omenapuut notkuvat jo monin paikoin kypsien hedelmien painosta, ja syyskesän sato alkaa olla valmis poimittavaksi. Nyt on aika tehdä hilloja ja mehuja ja leipoa torttuja ja piirakoita. Omena sopii myös ruuanlaittoon niin pääruuissa, salaateissa kuin jälkiruuissakin. Parhaita ruokaomenia ovat happamat lajikkeet, sillä ne pehmenevät kypsennettäessä muita lajikkeita paremmin.

Vanha tuttu sanonta 'Omena päivässä pitää lääkärin loitolla' on varsin osuva, sisältäähän omena monia tarpeellisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Omena on myös erinomainen ravintokuidun lähde, sillä yhdestä reilun kokoisesta hedelmästä saa jo noin kuudenneksen päivän kuitutarpeesta. Energiaa sata grammaa omenaa sisältää 52 kilokaloria. Koska kotimaista omenaa ei tarvitse käsitellä säilöntäaineilla, ne voi huoletta syödä kuorineen.

Omena on yksi vanhimmista hedelmistä. Euroopassa sitä on viljelty jo yli 5000 vuotta, ja Suomessa 1400-1500-luvuilta lähtien. Nykyisin omenaa viljellään meillä ammattimaisesti etenkin Ahvenanmaalla, Lounais-Suomen rannikolla ja Lohjan ympäristössä. Ammattimaisesti viljeltäviä lajikkeita ovat muun muassa Valkea kuulas, Punainen Melba, Raike, Punainen kaneli, Punainen Atlas, Lobo ja Maikki.

Tässä omenaisia ohjeita kokeiltavaksi: Omena-rahkapiirakka Tomaatti-sipuli-omena-perunasosekeitto Omena-sellerikeitto Lämmin lohisalaatti Tosca-omenapaistos Gluteeniton omenapiirakka Mausteinen omenatorttu Uunissa paistettua sorsaa omenoiden kera

(Mtv3-Finfood)

Lisää aiheesta:

Löytyykö jo? Nämä varusteet autossa pitää nyt ollaKertooko ajatusviiva tekoälyn käytöstä? Näin kommentoivat asiantuntijatÄlä tee tätä joulutorttuvirhettäReijo Laatikaiselta tärkeä muistutus monivitamiinipillereistäYmmärrätkö suomalaiset murresanat? Testaa tietosi!Oletko pähkinä- tai vehnäallergikko? Karl Fazerin konvehtirasiassa vääriä suklaita
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 11:33
    Auton varusteet

    Löytyykö jo? Nämä varusteet autossa pitää nyt olla

  • 09:07
    Tekoäly

    Kertooko ajatusviiva tekoälyn käytöstä? Näin kommentoivat asiantuntijat

  • 08:43
    Leivonta

    Älä tee tätä joulutorttuvirhettä

  • 06:44
    Vitamiinit

    Reijo Laatikaiselta tärkeä muistutus monivitamiinipillereistä

  • Eilen19:12
    Testit

    Ymmärrätkö suomalaiset murresanat? Testaa tietosi!