Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Nyt herkutellaan kotimaisilla omenoilla

omena ja omenapora
omena ja omenaporaCopyright Alma Media Oyj 2001
Julkaistu 16.05.2003 19:07

Omenapuut notkuvat jo monin paikoin kypsien hedelmien painosta, ja syyskesän sato alkaa olla valmis poimittavaksi. Nyt on aika tehdä hilloja ja mehuja ja leipoa torttuja ja piirakoita. Omena sopii myös ruuanlaittoon niin pääruuissa, salaateissa kuin jälkiruuissakin. Parhaita ruokaomenia ovat happamat lajikkeet, sillä ne pehmenevät kypsennettäessä muita lajikkeita paremmin.

Vanha tuttu sanonta 'Omena päivässä pitää lääkärin loitolla' on varsin osuva, sisältäähän omena monia tarpeellisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Omena on myös erinomainen ravintokuidun lähde, sillä yhdestä reilun kokoisesta hedelmästä saa jo noin kuudenneksen päivän kuitutarpeesta. Energiaa sata grammaa omenaa sisältää 52 kilokaloria. Koska kotimaista omenaa ei tarvitse käsitellä säilöntäaineilla, ne voi huoletta syödä kuorineen.

Omena on yksi vanhimmista hedelmistä. Euroopassa sitä on viljelty jo yli 5000 vuotta, ja Suomessa 1400-1500-luvuilta lähtien. Nykyisin omenaa viljellään meillä ammattimaisesti etenkin Ahvenanmaalla, Lounais-Suomen rannikolla ja Lohjan ympäristössä. Ammattimaisesti viljeltäviä lajikkeita ovat muun muassa Valkea kuulas, Punainen Melba, Raike, Punainen kaneli, Punainen Atlas, Lobo ja Maikki.

Tässä omenaisia ohjeita kokeiltavaksi: Omena-rahkapiirakka Tomaatti-sipuli-omena-perunasosekeitto Omena-sellerikeitto Lämmin lohisalaatti

Tosca-omenapaistos
Gluteeniton omenapiirakka
Mausteinen omenatorttu
Uunissa paistettua sorsaa omenoiden kera

(Mtv3-Finfood)

Lisää aiheesta:

Poista tämä akkulaturi käytöstäNyt iski fetakriisiTyöttömyys voi tutkimusten mukaan sairastuttaa – työtön Juho-Pekka kaipaa ihmiskontakteja ja rutiinejaTätä hedelmää Hanna Partanen suosittelee välipalaksi: "Tosi kuitupitoinen"ViikkohoroskooppiKiinnitä huomiota yhteen oleelliseen seikkaan ostaessasi vitamiinivalmistetta
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 13:27
    Takaisinvedot

    Poista tämä akkulaturi käytöstä

  • 11:14
    Ruoka

    Nyt iski fetakriisi

  • 08:15
    Asian ytimessä.doc

    Työttömyys voi tutkimusten mukaan sairastuttaa – työtön Juho-Pekka kaipaa ihmiskontakteja ja rutiineja

  • 06:51
    Hedelmät

    Tätä hedelmää Hanna Partanen suosittelee välipalaksi: "Tosi kuitupitoinen"

  • 00:00
    Horoskooppi

    Viikkohoroskooppi