Nyt Bidenin ikää presidenttinä arvioivat suomalaiset ikätoverit – Nils, 81: "Oma pitkän tähtäimen suunnitelmani on kaksi viikkoa"

Viikon puheenaihe on ollut Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin, 81, esiintyminen – tai sen epäonnistuminen – vaaliväittelyssä. Haparointi ja heikko esiintyminen on herättänyt kysymyksiä siitä, voiko yli 80-vuotias olla vielä kykenevä johtamaan Yhdysvaltoja. 

Ikätovereiden asettautuminen ehdolle Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi kuulostaa 81-vuotiaan Nils Mattlinin mielestä hurjalta.

Istuva presidentti ja demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden on 81 vuotta, eli tasan samanikäinen kuin Mattlin. 

– Kyllä minä kauhistuksella sitä ajattelen, Mattlin kommentoi ehdokkaiden ikää.

Republikaanien ehdokas Donald Trump täytti kesäkuussa puolestaan 78 vuotta. Mattlinin mielestä molemmat ovat varsin optimistisia omasta jaksamisestaan ottaen huomioon, että tehtävään pitäisi sitoutua seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

– Oma pitkän tähtäimen suunnitelmani on kaksi viikkoa, koska ei tässä iässä pysty enää sanomaan, milloin on viimeinen päivä, hän lisää.

MTV Uutiset kysyi ikäihmisten näkemyksiä Yhdysvaltojen presidenttiehdokkaiden korkean iän yllä velloneesta kohusta Vantaan Foibekartanossa torstaina.

Seppo ei näkisi itseään enää firman johtajana

Mattlinin mielestä ideaali ikä presidentille olisi 55–75 ikävuotta.

– Ihmisellä on silloin järjenjuoksu paikallaan ja hänellä on voimaa täysipainoiseen työskentelyyn, Mattlin perustelee.

Myös Seppo Aumanen, 80, pitää molempia ehdokkaita jo liian vanhoina tehtävään.

– Biden täyttää jo niin paljon vuosia, ennen kuin presidenttikausi loppuu, että hän on liian vanha, Aumanen sanoo.

Hän perustaa näkemyksensä omakohtaiseen kokemukseen siitä, että ikä heikentää jaksamista.

– En olisi itse pystynyt enää toimimaan firman johtajana, eläkkeelle autokaupan johtajan paikalta 62-vuotiaana siirtynyt Aumanen sanoo.

"Kyllä yhdeksänkymppiselläkin ajatus juoksee"

Biden on joutunut ikänsä vuoksi suurennuslasin alle seottuaan toistuvasti sanoissaan CNN:n presidenttitentissä kesäkuun lopulla.

Viime päivinä on spekuloitu Bidenin vetäytymisen vaaleista olevan pelkkä ajan kysymys.

Foibekartanon asukkaat Tellervo Aarrevaara, 90, ja Hilkka Karvinen, 76, suhtautuvat Bidenin viimeaikaisiin epäonnistumisiin tyynesti.

– Itse olen 90-vuotias, joten ei se ole yhtään ihme, että välillä ajatus katkeilee. Siinä on hetkisen tyhjä tila, mutta kyllä yhdeksänkymppiselläkin ajatus juoksee, vaikkei se olekaan yhtä nopeaa.

Karvinen sanoo olevansa sitä mieltä, ettei iällä ole järjen kanssa mitään tekemistä.

– Enemmän kuin ikään pitäisi kiinnittää huomiota siihen, mitä hän puhuu ja mikä on uskottavaa.

Karvinen naurahtaa kysyttäessä, voisiko hän itse nähdä ryhtyvänsä iän puolesta presidenttiehdokkaaksi.

– Ilman muuta iän puolesta, mutta taitotaso ja tietämys ovat sitten asia erikseen.

Katso yllä olevalta videolta Yhdysvaltain presidenttiehdokkaiden ikätovereiden ajatuksia viime aikojen uutisista sekä ikääntymisestä. 

Ikääntymisestä keskusteltiin myös SuomiAreenassa, jossa lavalla nähtiin muun muassa presidentti Tarja Halonen, laulaja Eini sekä viihdemaailmasta tuttu Esko Eerikäinen. 

Lue myös:

    Uusimmat