Nyrkkeilyn superottelun taustalla lymyää vaarallinen raskaan sarjan rikollinen – Irlannin kuuluisan jengipomon roolia hämmästelee nyt jo maan pääministeri: "He eivät ehkä tiedä totuutta"

Britti-iskijät Tyson Fury ja Anthony Joshua pääsivät hiljattain sopuun yhdestä maailman odotetuimmista nyrkkeilyottelusta, kun raskaan sarjan mestarit tekivät kahden kohtaamisen kattavan sopimuspaperin.

Jättimäisen ottelun taustalla lymyilee äärimmäisen arveluttava henkilö.

– Massiiviset kiitokset Daniel Kinnerhanille, että hän sai tämän aikaiseksi! Fury kiitteli tviittauksessaan 10. kesäkuuta.

Julkaisemallaan videolla Fury kertoo asiasta seikkaperäisemmin.

– Olen juuri lopettanut puhelun Daniel Kinahanin kanssa. Hän kertoi minulle hetki sitten, että brittiläisen nyrkkeilyn historian suurimmasta ottelusta on päästy sopuun, Fury totesi.

Kinahan on paitsi superottelun järjestänyt matchmaker ja Furyn henkilökohtainen neuvonantaja, myös äärimmäisen vaarallisena ja vaikutusvaltaisena pidetty rikollispomo. Dublinilaisen uskotaan pyörittävän yli miljardin euron suuruista kansainvälistä huume- ja asekauppaa tällä hetkellä Lähi-idästä käsin.

42-vuotias Kinahan on kuuluisan huumepomon Christy Kinahanin vanhin poika, ja häntä pidetään nykyisin niin kutsutun Kinahanin kartellin johtajana. Europolin arvion mukaan kartelli on yksi Euroopan suurimmista kokaiinin välittäjistä.

Daniel Kinahan nousi ensimmäisen kerran suuremman huomion keskipisteeseen helmikuussa 2016, kun asemiehet hyökkäsivät hotelliin Dublinissa ja murhasivat yhden Kinahanin kartellin johtajista. Hotellissa oli juuri alkamassa ammattilaisnyrkkeilyottelua edeltävä punnitustilaisuus.

Viranomaisten uskomuksen mukaan iskun todellinen kohde oli Daniel Kinahan.

Murhan uskotaan olleen osa irlantilaisten rikollisjengien välistä sotaa, joka on vaatinut vähintään 18 henkeä.

"Oletteko valmiita siihen?"

Irlannin hallitus on brittilehti The Timesin mukaan kirjoittanut jo asiasta Yhdistyneille arabiemiraateille, jossa Kinahan nykyisin oleskelee Dubaissa.

Irlannin pääministerin Leo Varadkarin mukaan tv-yhtiöiden olisi syytä harkita jättiottelun boikotoimista Kinahanin rikollisen taustan vuoksi.

– Varmasti viranomaiset Arabiemiraateissa tietävät tilanteesta ja he tietävät huolenaiheemme ja ongelmamme siihen liittyen. Tämä ei ole minun päätökseni, mutta olisi täysin asianmukaista urheilujärjestöiltä ja mediayhtiöiltä olla olematta missään tekemisissä tämän kanssa, Varadkar totesi The Timesin mukaan.

– He eivät ehkä tiedä faktoja tai eivät tiedä totuutta, mutta heidän on kuitenkin syytä tietää. En haluaisi heidän saavan nyt lainkaan huomiota näissä olosuhteissa.

Irlantilais-englantilaisen Furyn ja englantilaisen Joshuan – raskaan sarjan hallitsevia maailmanmestareita eri liitoista – kohtaamista odottaa moni.

Irlannin parlamentin jäsenen Neale Richmondin mukaan tv-yhtiöiden on kuitenkin vetäydyttävä hankkeesta Kinahanin osallisuuden vuoksi.

– Kuten kuka tahansa urheilufani, innostuisin Tyson Furyn ja Anthony Joshuan kohtaamisen näkemisestä, ja se on varmasti erittäin haluttu lähetys. Mielestäni tv-yhtiöiden velvollisuus on kuitenkin perehtyä Daniel Kinahanin toimintaan, jos he aikovat lähettää kyseisen ottelun. Oletteko valmiita siihen, että teidän yhtiönne liitetään tämänkaltaiseen henkilöön? Richmond kysyy.

Richmondin kysymys oli ohjattu Britanniassa toimiville tv-yhtiöille Sky Sportsille ja BT Sportsille.

Kinahanin perustama MTK Global on yksi nyrkkeilyottelun promoottoreista. Hänellä ei yhtiön mukaan ole enää minkäänlaista virallista roolia MTK:ssa. Kuitenkin viime kuussa niin ikään ottelussa mukana olevaa Top Rank -yhtiötä pyörittävä veteraanipromoottori Bob Arum kertoi Kinahanin toimivan MTK:ssa edelleen neuvonantajana.

Irlannissa asiasta on kirjoitettu runsaasti viime päivinä, ja nyt asiaan on havahtunut Englannissa The Timesin ohella muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

30-vuotias Joshua pitää hallussaan WBA:n, IBF:n ja WBO:n mestaruuksia raskaassa sarjassa. 31-vuotiaalla Furylla on vyöllään WBC-liiton mestaruus. Heidän on määrä kohdata toisensa kahdesti. Ainakin ensimmäinen otteluista käydään ensi vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat