Nypitkö harmaita hiuksia? Tämän takia ei kannattaisi: "Enemmän haittaa kuin hyötyä"

Neljä naista lopetti hiusten pesemisen – tällainen oli lopputulos 1:12
KATSO MYÖS: Neljä naista lopetti hiusten pesemisen sampoolla – tällainen oli lopputulos

Hiusten nyppiminen ei ole hyvä idea – olivat ne sitten minkä värisiä tahansa.

Oletko joskus kuullut sanottavan, että jokaisen pois nypityn harmaan hiuksen tilalle kasvaa vain lisää harmaita hapsia? 

Yksittäisten hiusten nyppiminen päälaelta ei ole tosiaankaan kannattavaa, mutta ei varsinaisesti sen takia, että tilalle kasvaisi vain lisää harmaita, kirjoittaa Huffpost.

Huffpostin haastatteleman hiustenhoitomerkki Eufora Internationalin tyylipäällikkö Mirza Batanovicin mukaan hiustenlähdöstä kärsivien ihmisten auttaminen olisi ihanan helppoa, jos jokaisen pois nyppäistyn hiuksen tilalle kasvaisi saman tien vain uusi.

– Mutta yhden hiuksen nyppiminen ei saa niitä kasvamaan enempää, idealla ei ole mitään pohjaa tieteessä. On normaalia menettää jopa 159 hiusta päivässä, mutta periaatteessa ne eivät ole millään tavalla yhteydessä toisiinsa. Päänahasta ei puske lisää hiuksia, jos nyppäät yhden pois, Batanovic toteaa.

Mutta mitä sitten oikeastaan tapahtuu, kun päälaelta nyppää pois harmaantuneen hiuksen?

Nyppiminen voi vahingoittaa karvatuppea

Hiusten kasvun eri vaiheet

Hiuksen kasvuvaihe kestää keskimäärin 3–5 vuotta. Noin 90 prosenttia päänahan hiuksista on tässä vaiheessa lähtökohtaisesti koko ajan.

Siirtymävaihe kestää noin 10 päivää, jonka aikana hiuksen kasvu hidastuu ja karvatyppi kutistuu. Hius myös irtoaa karvatypen alaosasta, mutta pysyy yhä kiinni päässä.

Lepovaiheessa hius pysyy yleensä noin 3 kuukautta. Hius ei enää kasva, muttei yleensä myöskään vielä irtoa päästä.

Irtoamisvaiheessa hius nimensä mukaisesti irtoaa esimerkiksi niitä harjattaessa tai pestessä.

Lähde: Healthline

Lontoolaisen hiusstylisti Michael Van Clarken mukaan hiuksen pois nyppääminen vain käytännössä lyhentää kyseisen hiuksen "elinaikaa" ja laittaa karvatypen lepotilaan odottamaan seuraavaa kasvusykliä.

– Noin kahdenkymmenen ikävuoden jälkeen jokaisen kasvusyklin aikana hius kasvaa takaisin hieman ohuempana ja pysyy päässä hieman lyhyemmän aikaa, Van Clarken toteaa. 

Hiuksen kasvusyklissä on neljä eri vaihetta: kasvuvaihe, siirtymävaihe, lepovaihe sekä irtoamisvaihe. Healthline-sivuston mukaan ensimmäiset kolme vaihetta kattavat hiuksen kasvun sekä karvatypen toiminnan ja neljännessä vaiheessa hius irtoaa päästä – yleensä uuden odottaessa jo vuoroaan kasvuvaiheensa alussa.

Jos hiuksen siis nyppäisee kesken sen kasvukauden, sotkee myös kasvusyklin. Tavalla saattaa aiheuttaa enemmänkin harmia.

– Nyppimällä hiuksen pois voi vahingoittaa karvatuppea, mikä voi johtaa tulehdukseen tai jopa kaljuihin laikkuihin. Saatat tehdä enemmän haittaa kuin hyötyä, Van Clarken selittää.

Harmaat hiukset ovat luonnollinen osa ikääntymistä

Harmaat hiukset kuuluvat ikääntymiseen, ja niitä näkee lähes eittämättä päässään iän karttuessa.

Hiusstylisti Helen Reavey selittää, että hiuksille ja iholle väriä antavan melaniinipigmentin määrä alkaa luonnostaan vähentyä yleensä noin 28–40 ikävuoden kohdilla. 

– Hius ei ole varsinaisesti harmaa vaan täysin läpinäkyvä. "Harmaa" sävy johtuu itse asiassa siitä, kuinka paljon luonnollista hiusväriä on jäljellä aiheuttaen monia erilaisia sävyjä, Reavey kertoo.

Vaihtoehtona onkin taistella harmaita vastaan värjäämällä niitä tai hyväksyä uusi luonnollinen sävynsä.

Katso myös: Näin värjäät hiukset kotona onnistuneesti – ammattilaisen vinkit

Näin värjäät hiukset kotona onnistuneesti – ammattilaisen vinkit 5:06
Asiantuntija kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon, ennen kuin alkaa värjäämään hiuksia kotona.

Lähteet: Huffpost, Healthline

Lue myös:

    Uusimmat