Mainos

”Nykyään sellainen taitaa olla kiellettyä" – Tuomo Ruudulla erikoisia kokemuksia NHL:n varaustilaisuudesta

38:31
Pääkuvan videolla sunnuntai-illan Tulosruutu.

Tuomo Ruutu kertoo muistojaan NHL:n varaustilaisuudesta. 

NHL:n varaustilaisuuteen kuuluu kaikenlaista ja kaikennäköistä tekemistä varattaville pelaajille. Näihin kuuluu muun muassa seurojen haastattelut, joissa välillä eri seurojen edustajat saattavat kysellä vähän erikoiselta tuntuvia kysymyksiä.

Tuomo Ruutu, 36, muistaa yhden tällaisen kysymyksen. 

– Joku kysyi, onko isäni kaljuuntunut. Sitten kun vastasi, että on vähän, niin sitten kysyttiin, että mistä kohtaa. Olin vaan, mitä tekemistä tällä on, Ruutu kertoo hymyillen MTV Urheilulle ja jatkaa:

– Mielestäni siihen aikaan jotkut joukkueet kuvasivat ilman paitaa, nykyään sellainen taitaa olla jopa kiellettyä. 

Chicago Blackhawks varasi Ruudun vuonna 2001 varausnumerolla yhdeksän. Ruutu ei osannut yhtään olettaa etukäteen, että juuri Blackhawks varaisi hänet. 

– Muistan, että haastattelu Chicagon kanssa meni omasta mielestäni tosi huonosti ja sanoin, ettei Chicago ainakaan varaa minua, hän jatkaa.

(Juttu jatkuu kuvan alla)

"Osasin odottaa sitä"

Ruudulla oli takanaan vahva tulokaskausi SM-liigassa, kun hänet varattiin NHL:ään.

Ruutu oli siirtynyt kaudeksi 2000-2001 Helsingin IFK:sta paikalliskilpailija Helsingin Jokereihin ja tulokaskaudellaan pelasi 47 runkosarjanottelua, joissa syntyi tehot 11+11=22. 

Ruutua korkea varausvuoro ei yllättänyt. 

– Osasin odottaa sitä. Minulla oli mennyt polvi ennen kautta, joten sen takia oli vähän ilmassa se, että kuinka korkea se on. Lääkärintarkastukset olivat tietysti paikan päällä.

Varaustilaisuus on kiireistä aikaa nuorille pelaajille. 

Ennen varaustilaisuutta on mahdollisuus osallistua testileirille, jossa mitataan pelaajien fyysisiä ominaisuuksia. Silti suurimman ajan vie seurojen haastattelut pelaajille. 

– Mentiin paljon paikasta paikkaan. Olin jo kauden aikana tehnyt joitain haastatteluita Suomessa, mutta kun en ollut testileirillä, niin oli tosi monta haastattelua – olisiko ollut jotain 24 haastattelua. Niitä, kun teki neljään päivään ja jokainen asui ympäri Floridaa, niin kiireellä mentiin aamusta iltaan, Ruutu muistelee. 

Nykyään on varsin hyvin tiedossa etukäteen, mitä varaustilaisuudessa tuleman pitää. Silti suuri mediahuomio, vieras maa ja vieras kieli voivat yllättää. 

Ruutu halusi rannalle

Vuosituhannen vaihteessa tietoja ei ollut ihan niin hyvin saatavilla, mitä tänä päivänä on. 

– Oli suunnilleen kerrottu, mitä siellä periaatteessa tapahtuu, mutta ei minulla ollut siltikään mitään hajua, kun sinne sitten menin. Ensimmäisinä päivinä mentiin aamusta iltaan haastatteluita.

Vuoden 2001 varaustilaisuus järjestettin Floridassa. Ruutu varasi pari ylimääräistä päivää reissulleen, jotta ehti nauttia myös muustakin kuin jääkiekkoon liittyvistä asioista. 

– Oli pakko varata pari ylimääräistä päivää, jotta pääsin rannalle.

Ruutu muistelee viettäneensä aikaa Tuomas Pihlmanin kanssa varaustilaisuudessa. New Jersey Devilsin varasi toisella varauskierroksella, numerolla 48.

Myös muitakin suomalaisia varattiin tuolloin. 

– Draftissa tuli nähtyä, kun Koivun Mikko varattiin muutamaa numeroa aiemmin ja tietysti muita vanhoja tuttuja. Mutta ei siellä paikan päällä ollut kaikkia, jotka varattiin.

Ruutu pelasi urallaan 735 NHL:n runkosarjanottelua, joissa syntyi tehot 146+200=346. Ruutu edusti NHL-urallaan Blackhawksin lisäksi Carolina Hurricanesia ja New Jersey Devilsiä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja