Nuorten tekemät ryöstöt ja pahoinpitelyt aikuisten maailmasta – Poliisi: Raakaa väkivaltaa ja saatavana muutama kymppi tai puhelin

10:19

Poliisin mukaan nuorten tekemät rikokset ovat yleisesti laskusuunnassa, mutta samaan aikaan nuorten väkivalta on raaistunut. 

Yllä olevalta videolta voit katsoa Huomenta Suomen keskustelun aiheesta. 

– Pitää erottaa, mistä rikoslajeista puhutaan. Yleisin rikos nuorten kohdalla on kuitenkin näpistys, muistuttaa rikoskomisario Marko Forss Helsingin poliisin nuorisoryhmästä. 

Forssin mukaan rikosten lukumäärän laskusta huolimatta nuoret syyllistyvät myös vakaviin rikoksiin kuten pahoinpitelyihin ja ryöstöihin.

Erityisesti Helsingissä ryöstöt korostuvat. Nämä vakavat rikokset menevät "aikuisten maailman puolelle", Forss kuvaa. 

– Jos ajattelee aikuisena, ne eivät nämä hyvin tuottoisia rikoksia ole. Raakaa väkivaltaa ja saatavana muutama kymppi tai puhelin, Forss summaa ryöstösaaliita. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

2:11

Väkivalta usein suunnittelematonta

Puolestaan Oulussa nuorten tekemät ryöstöt ovat vähentyneet, kertoo rikosylikonstaapeli Irmeli Korhonen Oulun poliisin nuorisorikosryhmästä. Sen sijaan nuorten tekemien pahoinpitelyiden määrä on vuodesta 2016 ollut hieman nousussa. 

Korhosen mukaan nuorten tekemissä rikoksissa näkyvät hetkessä eläminen ja impulssiivuus. Pinna voi palaa akuutista tai äkillisesti, Korhonen kertoo. 

– Uhri voi olla kuka tahanssa. Se ei ole kauhean suunnitelmallista.

Rikoskomisario Marko Forss Helsingin poliisin nuorisoryhmästä muistuttaa, että nuoriin kohdistetut rerussit palkitsevat pitkässä juoksussa. 

– Antakaa meille riittävät resurssit, niin teillä muilla poliiseilla ei ole enää töitä, Forss summaa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja