Nuorisotakuu kangertelee pahasti – työttömyys lisääntynyt

Nuorisotakuu ei ole pystynyt lunastamaan lupauksiaan nuorten työllistämisestä kolmessa kuukaudessa, vaan nuorten työttömyys on pahentunut viimeisen vuoden aikana.

Kesäkuun tilastojen mukaan joka kolmas alle 25-vuotias oli ollut jo yli 3 kuukautta työttömänä. Nuoria virtaa työnhakuun erityisesti pääkaupunkiseudulle.

Työttömien määrää kasvattaa suuri joukko opiskelijoita, jotka kesän tullen hakevat töitä. 

Koko maassa joka kolmas alle 25-vuotias nuori, joka jäi maaliskuussa työttömäksi oli edelleen työttömänä kesäkuussa. 

Uudellamaalla työttöminä oli jo 37 prosenttia nuorista.

Lähde: ELY

Nana teki työnhausta itselleen työn

Myös porilainen filosofian maisteri Nana Keränen muutti Helsinkiin työn hakuun. Hän ehti olla reilut puoli vuotta työttömänä.

Keränen pääsi kahdeksan kuukauden työsopimuksella Kontulan kulttuuripisteeseen kulttuuriohjaajaksi. Jo nyt on ollut puhetta mahdollisesta työn jatkumisesta senkin jälkeen.

– Olihan se rankkaa, mutta tein työttömyydestä ja työnhakemisesta työn. Tein kahdeksan tuntia päivässä hakemuksia, etsin työpaikkoja ja soitin yrityksiin, kertoo Nana Keränen.

Lamasta kärsivät eniten nuoret

Työmarkkinaneuvos Teija Feld myöntää, että luvut eivät näytä hyviltä, mutta hän uskoo, että tilanne olisi paljon huonompi ilman nuorisotakuuta.

– Nuorisotyöttömyys on lisääntynyt, koska taloustilanne on, mitä on. Vastavalmistuneiden on vaikea saada töitä ilman kokemusta.

– Pääkaupunkiseutu vetää puoleensa, koska täällä on kuitenkin töitä ja enemmän myös opiskelupaikkoja kuin muualla.  Nyt huolena on se, riittääkö täällä työ-ja elinkeinoministeriössä käsipareja auttamaan kaikkia, pohtii Feldt. 

Feldtin mukaan nuorisotakuun avulla on kuitenkin pystytty lisäämään ja aktivoimaan nuoria selvästi paremmin kuin viime vuonna.

Merkittävin muutos on tapahtunut siinä, että nuoret uusivat työnhakunsa aiempaa tunnollisemmin.  

Viime vuonna työnhaun uusi vain vähän yli puolet eli 59 %. Tänä vuonna uusijoita oli jo peräti 75 %. 

Nuoria on osallistunut myös työhön valmentaviin kursseihin entistä useammin.  

Viime vuonna valmennuksen tai kurssin aloitti 13 %, kun tänä vuonna heitä oli jo 20 %.

Lähde:TEM

Nuorisotakuuta tehostetaan perustamalla ohjaamoita

Nuorisotakuuta tehostetaan perustamalla ohjaamoita, joissa nuori saa henkilökohtaisempaa ja kokonaisvaltaisempaa apua ja tukea. 

Nana Keränen työllistyi Helsingin Respan kautta, jossa ohjaamo toimintaa on kehitetty.

Respan uravalmennus oli tosi merkittävä apu. Oma uravalmentaja löysi kokemuksestani sellaisia puolia, joita en olisi itse osannut nostaa hakemuksiin, kertoo Keränen.

Feldtin mukaan tutkimustulosten ja kokemuksen perusteella tarvitaan matalankynnyksen palvelua.

– On todella tärkeätä, että kaikki eri viranomaiset, kolmas sektori ja työnantajat tekee tiivistä yhteistyötä. Näin tiedetään, mitä kukin on tekemässä ja saadaan nuoren tilanne kokonaisvaltaisesti haltuun, lisää Feldt.

Työ tuo rytmiä arkeen

Kulttuurisihteerin työ on jo nyt tuonut Nana Keräselle luottamusta omaan itseensä sekä rytmin arkeen.

– Työ on tuonut hirveesti itsevarmuutta. Minulla oli aika teoreettinen käsitys omasta osaamisestani.  

– Nyt olen konkreettisesti nähnyt, ettei se koulutus ole mennyt minussa hukkaan. Se tuntuu hyvältä, toteaa onnellisesti hymyilevä Keränen.

Lue myös:

    Uusimmat