Autointoilu näkyy Suomen liikenteessä – iso riski nuorille

Suomalaisten mieltymys autourheiluun saattaa osittain selittää sitä, miksi suomalaisnuorilla on tilastojen mukaan suurempi riski kuolla liikenteessä kuin muilla pohjoismaalaisilla.  

Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen myöntää, että Suomi on liikenneturvallisuudessa hiukan jäljessä muista pohjoismaista. Hän kuitenkin painottaa, että liikennekuolemat ovat monen asian summa.  

– Suomessa on sen verran autourheilukulttuuria, että se näkyy erityisesti nuorten miesten onnettomuuksissa. Kova vauhti ja vanha auto ovat yleensä huono yhdistelmä, Valtonen sanoo.  

Toholammin onnettomuus tilastoesimerkki

Toholammilla sattuneessa neljän nuoren rajussa ulosajossa yhdistyy moni nuorten liikennekuolematilastoissa toistuva seikka. Kaikkein surullisimpia tilastojen valossa ovat kesälauntait.

Nuorten liikennekuolemista 43 prosenttia sattuu kesällä, ja 44 prosenttia yöaikaan. Onnettomuuksia usein viikonloppuisin, ja tavallisimpia ovat kesälauantait.   

Toholammin neljä henkeä vaatinut raju ulosajo tapahtui varhain eilisaamuna.

– Vakavuudessaan ja rajuudessaan Toholammin onnettomuus on poikkeuksellinen, Valtonen sanoo.  

Liikenneturvan tilastot osoittavat, että tyypillisesti nuorten onnettomuudet ovat juuri tieltä suistumisia.

Valtonen kertoo, että taustalla on usein nuorten miesten jännityksen hakua ja näyttämisen halua. Tilastojen mukaan liikenteessä kuolleista nuorista 80 prosenttia on miehiä.  

Nuorten liikennekuolemat vähentyneet

Tilastot eivät kuitenkaan ole lohduttomia. Liikenneturvan huhtikuussa julkaisemasta tilastokatsauksesta käy ilmi, että liikennekuolemien määrä on puolittunut 15-24-vuotiailla viimeisimpien kymmenen vuoden aikana.  

Nykyään nuorten liikennekuolemia on keskimäärin 56 vuosittain ja loukkaantumisia noin 2 500, kun vuonna 2004 liikenteessä kuoli 95 nuorta.  

Liikenneturvallisuus on parantunut myös yleisellä tasolla. Valtonen sanoo, että liikennekuolemien vähentymiseen ovat vaikuttaneet autojen parantuneet turvallisuusominaisuudet ja teiden uudistukset.  

– Viimeisimmän vuosikymmenen aikana esimerkiksi suurimpien kaupunkien välisiä teitä on muutettu moottoriteiksi. Lisäksi autovalmistajat ovat alkaneet markkinoida autojaan turvallisuudella. Nykyään autot muistuttavat turvavöistä ja niihin on tullut turvatyynyjä sekä ajonhallintajärjestelmiä. 


Lue myös:

    Uusimmat