Nukutko huonosti? Nämä ruoka-aineet parantavat unta

Etenkin syksyllä tuntuu, että unentarve kasvaa iltojen pimetessä. Uni onkin ensiarvoisen tärkeää, kun voimat alkavat hiipua.

On olemassa useita eri luonnon ruoka-aineita, jotka toimivat unilääkkeiden tavoin. Unta parantavia luonnon antimia saattaa löytyä yllättävän läheltä.

Uni on ihmiselle elintärkeää. Jos unta ei saa tarpeeksi, altistuu jopa sydänsairauksille ja syövälle. Peräti kymmenen prosenttia väestöstä kärsii tuoreiden tutkimusten mukaan kroonisista univaikeuksista.

Ei kannata kuitenkaan välttämättä heti turvautua unilääkkeisiin, sillä luonnolla on myös omat lääkkeensä unettomuuteen.

Tuoreessa tutkimuksessa todettiin, että kirsikoiden syöminen helpottaa nukahtamista. Kirsikat vaikuttavat parhaiten juuri ennen nukahtamista nautittuina. Kirsikoissa on paljon melatoniinia, yhdistettä joka väsyttää. Kirsikoita olisi hyvä syödä juuri ennen nukkumaanmenoa.

Kalassa ja muissa merenelävissä on paljon tryptofaania, joka parantaa unta. Kyseistä aminohappoa on erityisesti katkaravuissa, tonnikalassa, turskassa, sekä suomalaisille hieman tuntemattomammassa ruijanpallaksessa. Muutenkin terveellistä kalaa olisi siis hyvä lisätä ruokavalioon myös kasvaneen unentarpeen vuoksi.

Sitruunamelissaa on pidetty unilääkkeenä vuosikausia. Yrtistä saa helposti valmistettua teetä, joka parantaa unta.

MTV3/Helmi

Lähde: msnbc

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja