Nosta malja!

Kevään ja kesän juhlissa – ylioppilasjuhlissa, valmistujaisissa ja häissä – kilistellään kuohujuomalla. Millaisista laseista kuplivaa nautitaan?

Markku Salo suunnitteli Diiva-samppanjalasin Riihimäellä sijaitsevan Suomen lasimuseon keväistä Champagne-näyttelyä varten. Jokainen Diiva on erilainen ja omalla tavallaan kallellaan, ”vähän samaan tapaan kuin diiva keimailee ja poseeraa kateellisille”. Kaltevuus syntyi vahingossa Salon valmistaessa lasin ensimmäisiä protokappaleita. Ensin muotoilija aikoi korjata lasien ryhtiä, mutta huomasikin vinouden mielenkiintoiseksi ja persoonalliseksi. Tämä huomio toi tullessaan myös Diiva-nimen.

Iittalan kuohuviinilasit Senta ja Essence ovat Alfredo Häberlin käsialaa. Senta on pehmeälinjainen ja tyylikäs lasi, joka tuntuu tasapainoiselta kädessä. Argentiinalainen Häberli kasvoi hotelli- ja ravintoloitsijaperheessä, minkä kerrotaan innoittaneen ja ohjanneen häntä Essence-lasiston suunnittelussa. Vuonna 2002 Essence palkittiin Frankfurtin Ambiente-messuilla Design Plus -palkinnolla. Sentaan mahtuu kuohujuomaa 21 cl, Essenceen 20 cl.

Suomalaiset klassikot

Aurora-lasit puolestaan ovat muotoilija Heikki Orvolan pisimpään tuotannossa ollut lasisarja. Vuonna 1972 valmistuneessa, kevyessä ja käsityönä syntyvässä Aurorassa on kuohuvalle tilaa 13 cl.

Göran Hongell loi jo Iittalan Aarne-lasiston jo 1940-luvulla, ja vuonna 1954 lasisarja palkittiin Milanon triennaalissa kultamitalilla. Muotoilullaan perinteisistä kuohuviinilaseista poikkeavan Aarnen tilavuus on 18 cl.

Tyylikästä juhlaan länsinaapurista

Ruotsalaisen Orreforsin Ceremony-lasin on suunnitellut Erika Lagerbielke. Samppanjan ei välttämättä tarvitse olla vaaleanpunaista, sillä tätä uljaan mallista kuohujuomalasia on kirkkaan ja turkoosin lisäksi saatavilla myös pinkkinä.

Orreforsin Dizzy Diamond -samppanjalasi on puolestaan kuin timantin viistein koristeltu. Lasin on suunnitellut Malin Lindahl.

Susan Pryken Ikealle suunnittelemalla Rara-samppanjalasilla on klassiset muodot ja tilavuutta 20 cl. Rara on suupuhallettu, joten jokainen lasi on uniikki.

Suupuhallettu on myös Anna Efverlundin ja Maria Vinkan luoma röpelöpintainen, sininen Hallå. Molemmat Ikean lasit ovat konepesunkestäviä.

Kuohuva kylmäksi

Jotta kuohuviini tai samppanja pysyisi viileänä myös juhlien alun jälkeen, olisi kotoa hyvä löytyä ”syyläri” eli viininjäähdytin.

Vuoluset Ky:n vuolukivisen viininjäähdyttimen sisähalkaisija on 9,5 cm ja korkeus 15 cm. Vuolukiven kylmänvarausominaisuudet ovat hyvät: pakastimesta otettu jäähdytin säilyttää viinin viileänä noin kaksi tuntia.

Efverlundin ja Vinkan Ikealle suunnittelema, kiiltäväksi käsitelty Groggy-jäähdytin on ruostumatonta terästä, ja se kestää konepesun.

  • Teksti: Hanna Pesonen / Mediafocus
  • Kuvat: Iittala, Ikea, Orrefors / Roland Persson, Markku Salo ja Vuoluset Ky

Lue myös:

    Uusimmat