Norjan yleisurheilutähti Warholmilta lääkkeet Suomen yleisurheilulle – "Nousette takaisin huipulle"

Norjan Karsten Warholm, 22, on häikäissyt 400 metrin aiturisensaationa voittamalla vuoden sisään MM- ja EM-kultaa. Warholm tietää, mitä menestys vaatii, ja hän jakaa tsemppiä myös alamaissa räpiköivälle suomalaiselle yleisurheilulle.

Warholmin näkemyksiä Suomen tilanteesta ylälaidan videolla.

Kun Warholmin kanssa ottaa puheeksi Suomen yleisurheilun vaisun jaman ja mitalitta jäämisen kesän EM-kisoissa Berliinissä, nuorukainen muistuttaa, ettei lähivuosina ole aina loistettu vuonomaassakaan.

– Muistan vuoden 2014 EM-kilpailut Zürichissä. Meillä oli matkassa suurin Norjan joukkue koskaan, ja saimme yhden mitalin. Se oli katastrofi. Urheilijoita karsiutui nopeasti, ja jokainen kommentoi, kuinka pettynyt oli. Silloin ei mennyt hyvin, Warholm sanoo MTV Sportille.

Norjan ainoan mitalin toi 1 500 metrillä hopeaa juossut Henrik Ingebrigtsen. Suomi puolestaan juhli Zürichissä kahta mitalia, jotka molemmat tulivat keihäästä: Antti Ruuskanen kiskaisi kultaa ja Tero Pitkämäki hopeaa.

Mutta nyt, tänä vuonna Berliinissä sävel oli toinen. Suomen keihäsmiehetkin räpiköivät, mitaleita ei tullut yhtään, kun taas Norja tykitti kolmen kullan, yhden hopean ja yhden pronssin saaliin. Oman osuutensa hoiti 400 metrin aidoissa kultaa juossut Warholm.

– Neljän vuoden aikana uusi sukupolvi oli noussut, otimme mitaleita ja kaikki on hyvin, Warholm toteaa ja jatkaa:

– Suomi on ollut huipulla pitkään. Muistan keihäänheittäjät Andreas Thorkildsenia vastaan. Uskon, että Suomi nousee takaisin huipulle. Tilanne menee jojona ylös ja alas. Se vain menee niin. En stressaisi siitä liikaa. 

Suomella on 2000-luvun saatossa ollut runsaasti junioreina loistaneita lupauksia, joiden kehitys on kuitenkin hiipunut aikuisuuteen siirryttäessä. Warholm korostaa valmennuksen merkitystä.

– On tärkeää keskittyä siihen, miten autetaan nuoria lahjakkuuksia, kuinka hyviä valmentajat ovat ja mitä he tietävät. Yrittäisin edetä sitä kautta, niin että ihmiset nauttivat yleisurheilusta. En stressaisi liikaa, mutta voin huomata, että teillä on ongelma, Warholm tuumii.

Warholm ei anna suurta painoarvoa ulkomaanleiritykselle, eikä henkinen valmennuskaan ole hänen mukaansa välttämätöntä.

61-vuotiaan norjalaisen Leif Olav Alnesin luotsaama Warholm korostaa, että parasta henkistä pääomaa on tieto oman tyylin toimivuudesta.

– Löysin valmentajan, jonka tiesin olevan todella kokenut. Hän on valmentanut urheilijoita 1990-luvun alusta lähtien.

Ankarana harjoittelijana tunnettu Warholm sanoo, että Alnes tekee kaiken hänen eteensä.

– Olen myös puhunut paljon suomalaisten valmentajien kanssa, ja valmennuksen suhteen teillä on samanlainen tilanne. Riittää, jos nämä valmentajat tietävät, kuinka kohdella nuoria, miten puhua heidän kanssaan, miten ymmärtää heitä ja yrittää oppia myös heiltä. Minä en esimerkiksi tarvitse henkistä valmentajaa. Kaikki, mitä minun täytyy tehdä, on luottaa treeniini ja siihen että se toimii, Warholm niputtaa painavasti.

Lue myös:

    Uusimmat