Norjan uusin sähköautoennätys osoittaa, ettei bensalla ja dieselillä ole siellä enää mitään toivoa

Uusi selvitys lyö jauhot suuhun väärää tietoa sähköautoista levittäville 9:33
Sähköautoista liikkuu paljon täysin virheellistä tietoa. Ketkä tällaista tietoa levittävät ja mitkä ovat yleisimpiä vääriä käsityksiä?

Norjan henkilöautokanta sähköistyy niin nopeasti, että polttomoottoriautojen nollamyyntiä povataan jo tälle keväälle. Uusien bensa- ja dieselautojen sukupuutto onkin Norjassa lähempänä kuin missään muualla maailmassa.

Norja teki historiaa vuonna 2020, kun siitä tuli maailman ensimmäinen valtio, jossa myytiin vuoden aikana enemmän sähköautoja kuin polttomoottoriautoja.

Tahti ei suinkaan ole hyytynyt, sillä tammikuussa 2022 norjalaiset ostivat pelkästään Porschen Taycan-sähköautoja enemmän kuin kaikkia bensiinikäyttöisiä autoja yhteensä. Taycaneja meni kilpiin 181 kappaletta.

Tammikuussa kahdestakymmenestä myydyimmästä norjalaisautosta peräti 19 oli täyssähköisiä, ja uusia polttomoottoriautoja myytiinkin vain 387 kappaletta. Niistä bensiinikäyttöisiä oli 175. Ladattavien hybridienkin myynti jäi vaivaiseen 539 autoon. Kaiken kaikkiaan tammikuu oli Norjan autokaupalle poikkeuksellisen heikko, sillä viimeksi yhtä vähän uusia autoja, alle 8 000 kappaletta, myytiin vuonna 2009.

Polttomoottoriautojen alamäki Norjassa vain jyrkkenee, sillä ne alittivat tuhannen auton kuukausimyyntiin ensimmäisen kerran vasta viime kesänä.

Sähköautojen 84 prosentin siivu merkitsee huimaa kasvua pelkästään viime vuoden tammikuusta, jolloin sähköautojen osuus oli 53 prosenttia. Kasvua oli merkittävästi myös koko viime vuoden taso, 65 prosenttia, huomioiden.

Vielä vuosi sitten uskottiin, että Norjassa myydään viimeinen uusi polttomoottoriauto vuonna 2025. Myös hallitus on asettanut tavoitteensa tähän.

Tämänhetkisten tietojen valossa näyttää kuitenkin siltä, että muutos tulee olemaan vieläkin nopeampi – itse asiassa ihan valtavan paljon nopeampi.

Bloombergin mukaan tuleva huhtikuu saattaa olla ensimmäinen kuukausi, jolloin norjalaiset eivät osta yhtä ainutta uutta polttomoottoriautoa. Tässä onnistuminen vaatisi sen, että sähköautojen kysyntä nousee ja polttomoottoriautojen kysyntä laskee odotetusti. Uutistoimisto pohjaa arvionsa Norjan autoliiton arvioon, josta kerroimme viime syksynä.

Lue myös:

    Uusimmat