Onko polttomoottoriautojen myyntikiellon suunnittelu täysin turhaa Norjassa? Markkinaosuus putoamassa nollaan jo ensi keväänä

Uusi selvitys lyö jauhot suuhun väärää tietoa sähköautoista levittäville 9:33
Uusi selvitys lyö jauhot suuhun väärää tietoa sähköautoista levittäville.

Tarvitseeko uusien polttomoottoriautojen myyntiä kieltää, jos kukaan ei osta niitä enää muutenkaan? 

Euroopan unionissa on kaavailtu uusien polttomoottoriautojen myyntikiellon astuvan voimaan vuonna 2035. Jotkin valtiot, kuten esimerkiksi Iso-Britannia, aikovat lopettaa tupruttelevien autojen myynnin sitäkin aiemmin.

Toistaiseksi kaikkein kunnianhimoisinta suunnitelmaa toteuttaa rakas naapurimaamme Norja, jossa uusien polttomoottoriautojen myynnille halutaan panna piste jo niinkin aikaisin kuin vuonna 2025.

Tämä ei toisaalta kuulosta mitenkään mahdottoman hankalalta, sillä Norjassa sähköautot ovat jo pitkään olleet polttomoottoriautoja suositumpia – kiitos valtion tukipolitiikan.

Vaikka valtio onkin asettanut tähtäimensä vuoteen 2025, saattavat norjalaiset jättää polttomoottoriautot kokonaan kauppaan jo paljon aiemmin. Tämän vuoden heinäkuussa polttomoottoriautojen myynti jäi ensimmäistä kertaa alle tuhanteen autoon.

Tuoreen ennusteen mukaan polttomoottoriautojen myynti syöksyy niin kovaa tahtia, että mikäli kurssi ei käänny, ei maassa myydä huhtikuussa 2022 enää yhtäkään bensa- tai dieselautoa. Ei siis huhtikuussa 2024 tai edes 2023, vaan huhtikuussa 2022 – siis seitsemän kuukauden päästä.

Laskelmassa hybriditkin on rinnastettu sähköautoihin, joten nollaan olisi painumassa "vasta" vain pelkällä bensa- tai dieselmoottorilla varustettujen autojen myynti. Tavanomaisten ei-ladattavien hybridien osuus Norjan ensirekisteröinneistä on ollut vajaan kymmenen pinnan luokkaa.

Kuten norjalainen Motor-julkaisu kertoo artikkelissaan, ei tämäkään ennuste toteutuessaan tarkoita, etteikö Norjassa myytäisi lainkaan bensaa tai dieseliä käyttäviä uusia ajoneuvoja, vaan ennuste koskee ainoastaan henkilöautoja.

Norjan 15:stä myydyimmästä autosta peräti 13 on täyssähköautoja. Kakkospaikalla killuva Toyota RAV4 sekä sijalta 11 löytyvä Volvo XC60 ovat ladattavia hybridejä, mutta muuten norjalaisten suosikkiautot nielevät pelkkää sähköä. Myyntitilastoissa ensimmäinen pelkällä polttomoottorilla varustettu auto on vasta sijalta 38 löytyvä dieselmallinen Volkswagen Tiguan.

Norjan 10 suosituinta uutta autoa tammi–elokuussa 2021

 1. Tesla Model 3
 2. Toyota RAV4
 3. Volkswagen ID.4
 4. Volvo XC40
 5. Ford Mustang Mach-E
 6. Audi e-tron
 7. Mercedes-Benz EQC
 8. Nissan Leaf
 9. Skoda Enyaq
 10. Polestar 2

Lähteet: Motor, Electrek

Lue myös:

  Uusimmat