Nora löysi isänsä kuolleena lattialta – aituri uskoo 106 päivää myöhemmin kokemansa hetken seuranneen tästä

Nora Wold löysi  isänsä kuolleena lapsuudenkotinsa lattialta vuonna 2021. Tragedia on muuttanut 26-vuotiaan norjalaisen yleisurheilijan suhtautumisen elämään.

Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoo Nora Woldin heränneen toukokuun 29. päivän aamuun vuonna 2021 lapsuudenkotinsa kellarikerroksessa Fredrikstadissa. Wold kuuli ylhäältä ääniä, joiden hän ajatteli tulleen isästään.

Wold huusi isälleen kysymyksen, onko tämä kunnossa, mutta ei saanut vastausta. 

Wold heräsi myöhemmin uudelleen ja kuuli sillä kertaa ylhäältä kovan tömähdyksen. Hän meni tarkastamaan tilannetta ja näki isänsä makaavan lattialla.

Wold soitti hätänumeroon. Mitään ei ollut kuitenkaan tehtävissä ambulanssin saapuessa paikalle. Jens Petter Wold julistettiin kuolleeksi. 

"Oma maailmani oli täysin pysähtynyt"

Nora Woldin oli vaikea hyväksyä tapahtunutta. Valmentajana opettajansa työn ohella toiminut, muut etusijalle asettanut ja kaikille ystävällinen isä oli hänelle myös paras ystävä, jolle pystyi puhumaan kaikesta. Wold näki häntä lähes joka päivä, usein silloinkin kun hän olisi vaihtoehtoisesti voinut lähteä kaveriensa kanssa ulos.

– Oli vaikea nähdä muiden perheiden viettävän normaalia päivää. Oma maailmani oli täysin pysähtynyt, Wold kuvailee elämäänsä traumaattisen tapahtuman jälkeen.

Wold kuitenkin tiesi, että hänen isänsä halusi hänen jatkavan yleisurheilun parissa. Vain puolitoista viikkoa tragedian jälkeen Wold kilpaili jälleen, vaikka takana oli raskaita päiviä ja vähäunisia öitä.

Wold juoksi silti 400 metrin aitojen kisassa Oslon Bislettillä toiseksi. 

Ja 106 päivää isänsä kuoleman jälkeen Wold oli lähtöviivalla Norjan mestaruuskisoissa. Hän latasi uransa parhaan. 

Kolmea 400 metrin aitojen Norjan mestaruuskisojen pronssia seurasi sykähdyttävä Norjan mestaruus. Wold uskoo isänsä tragedian siivittäneen hänet siihen.

– Juoksin isälleni, enkä ole varma, olisinko onnistunut voittamaan, jos sitä, mitä tapahtui, ei olisi tapahtunut.

"Isä on yleensä oikeassa"

Isän kuolema on vaikuttanut Woldiin monin tavoin. Se on tehnyt hänestä henkisesti vahvemman ja tuonut perspektiiviä elämään.

– Kun aiemmin yliajattelin ja olin huolissani, ajattelen nykyään, että "se tulee menemään hyvin". Huonon kilpailun juokseminen ei ole maailmanloppu, maailmassa on tärkeämpiäkin asioita.

Psykiatrisen sairaanhoitajan ja valmentajan töitä tätä nykyä tekevä Wold satsaa silti urheilu-uraansa yhä tavoitteellisesti ja tähtää seuraavaksi Rooman ensivuotisiin EM-kilpailuihin. Hän pohtii siirtymistä 400 metrin aidoista 800 metrin juoksuun.

Testiajat 600 metriltä ovat olleet hyviä, ja Wold aikoo tehdä päätöksen matkasta pian.

Isänsä mukaan Woldilla olisi suurin potentiaali juuri 800 metrillä, koska tämän nopeus olisi tuskin riittävä 400 metrin aitoihin.

– Isä on yleensä oikeassa.

Lue myös:

    Uusimmat