Nobel-viikko alkaa, katso aikataulu palkintojenjaosta

Taloustieteen nobelisti Bengt Holmström: Valtio käyttänyt rahaa turhiin asioihin 0:55
Taloustieteen suomalaisnobelisti Bengt Holmström: Valtio käyttänyt rahaa turhiin asioihin

Jokaista palkittua odottaa yli 900 000 euron rahasumma.

Tänään alkaa vuosittainen Nobel-palkintojen jakoviikko. Palkintoja jaetaan tieteen, kirjallisuuden ja rauhan edistäjille.

Maanantaina puolenpäivän jälkeen tiedetään, kenelle tai mille innovaatiolle lääketieteen Nobel-palkinto tänä vuonna myönnetään. Viime vuonna palkinto myönnettiin neandertalinihmisen geeniperimän sekvensoineelle ruotsalaisbiologille.

Tiistaina on vuorossa fysiikan Nobel-palkinnon jako, keskiviikkona tunnustusta annetaan kemian alalle. Suurelle yleisölle tunnetuimmat palkinnot eli kirjallisuus ja rauhanpalkinto kerrotaan torstaina ja perjantaina.

Palkintojenjako ulottuu vielä seuraavan viikon puolelle, sillä maanantaina 9. lokakuuta julkistetaan vielä talouden Nobeliksi usein kutsuttu taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi.

Tänä vuonna Nobel-säätiö on korottanut jokaisen palkinnon rahallista arvoa yli 80  000 eurolla, mikä tarkoittaa, että palkitut saavat 924  000 euroa.

Nobel-palkintoseremoniat järjestetään Tukholmassa ja Oslossa Alfred Nobelin kuolinpäivänä 10. joulukuuta.

Suomalaisista Nobelin ovat saaneet kirjailija Frans Emil Sillanpää, biokemisti Artturi Ilmari Virtanen, presidentti Martti Ahtisaari ja taloustieteilijä Bengt Holmström. Lisäksi suomalaisista on palkittu lääketieteilijä Ragnar Granit. Hän muutti uransa aikana Ruotsiin, jonka kansalaisuudenkin sittemmin sai.

Lue myös:

    Uusimmat