Mainos

Nimilaki mullistumassa: Lapselle neljä etunimeä ja molempien vanhempien sukunimi – yhteinen sukunimi myös avopareille

2:34

Hallitus esittää etu- ja sukunimiä koskevan lainsäädännön täydellistä uudistamista. Oikeusministeriön mukaan esitys lisää valinnanvapautta ja ottaa huomioon esimerkiksi avoliittoperheiden määrän kasvun sekä perheiden kansainvälistymisen.

Oheinen tv-juttu on toukokuulta, jolloin hallituksen työryhmä julkaisi ehdotuksensa nimilain muuttamisesta.

Esityksen mukaan etunimiä voisi antaa neljä, kun nykyään enimmäismäärä on kolme. Etunimen ei täydy enää olla kotimaisen nimikäytännön mukainen. Etunimen sukupuolisidonnaisuus pysyy, mutta nimiä, jotka eivät ole vakiintuneet jommallekummalle sukupuolelle, voisi yhä antaa molemmille sukupuolille.

Lisäksi etunimen aiheuttamaa haittaa tulisi arvioida eri tavalla, kun kyseessä on lapselle annettava nimi tai täysi-ikäisen henkilön oma nimenmuutos. Täysi-ikäiset voisivat siis saada itselleen nimen, jota on aiemmin pidetty epäsoveliaana.

Sukunimiyhdistelmät myös lapsille

Uudessa lakiesityksessä myös lapset voisivat saada kummankin vanhempansa sukunimen, jos vanhemmilla on eri sukunimet.

Ministeriön mukaan tämä lisäisi tasa-arvoisuutta ja yhtenäisyyttä esimerkiksi avoliitto- ja uusperheissä. Puolisot voisivat edelleen valita myös yhden, yhteisen sukunimen, joka siirtyy sellaisenaan lapselle.

Alaikäisen lapsen sukunimi voisi myös tietyissä tilanteissa määräytyä suoraan vieraan valtion nimikulttuurin mukaisesti. Lapsen sukunimeksi voitaisiin valita esimerkiksi. vanhemman tai isovanhemman nimestä muodostettu sukunimi tai sukunimiyhdistelmä, jos vanhemmilla on kansalaisuutensa tai muuhun siihen rinnastettavan seikan perusteella yhteys vieraaseen valtioon, jonka nimikäytäntöön ilmoitettu nimi kuuluu.

Uudessa lakiesityksessä mahdollistettaisiin yhteinen sukunimi tai sukunimiyhdistelmä myös pitkäkestoisessa avoliitossa eläville. Avopuolisoilla olisi oikeus yhteiseen sukunimeen myös, jos heillä on yhteinen lapsi tai yhteisessä huollossa oleva lapsi.

Mahdollisuus yhteiseen sukunimeen tai sukunimiyhdistelmään koskisi myös rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä.

Ministeriön tavoitteena on karsia myös nimiasioihin liittyviä päällekkäisiä viranomaistoimintoja ja lyhentää nimihakemusten käsittelyaikoja sähköisten palvelujen avulla.

Ministeriön tavoitteena on, että uusi etu- ja sukunimilaki voisi tulla voimaan vuoden 2019 alusta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja