Mainos

Neuvostoliiton ensimmäisestä ydinkokeesta 50 vuotta

Neuvostoliiton ensimmäisestä ydinkokeesta on tänään kulunut tasan 50 vuotta. Yhdysvaltain ydinasemonopoli päättyi elokuun 29. päivänä vuonna 1949 kun Neuvostoliitto räjäytti ensimmäisen atomipomminsa Semipalatinskin koealueella Kazahkstanissa. Räjähdyksestä alkoi samalla kylmän sodan aikakausi.

Atomipommi


Ensimmäisen neuvostoatomipommin räjäytyksen yhteydessä lähiseudun asukkaita ei evakuoitu vaan he joutuivat todistamaan epätodellisen näyn, kirkkaan pallon, omin silmin. Monet joutuivat maksamaan tapahtumasta terveydellään tai hengellään. Seudun noin 10 000 silloisesta asukkaasta on elossa vain harva. Alueella syntyvillä lapsilla esiintyy edelleen runsaasti sairauksia.

Semipalatinskin koealueella tehtiin yli 40 vuoden aikana noin 500 ydinräjäytystä. Ydinkokeet siirrettiin maanalaisiksi vuoden 1963 jälkeen, kun Yhdysvallat, Britannia ja Neuvostoliitto allekirjoittivat maanpäälliset, vedenalaiset ja avaruudessa tehtävät ydinkokeet kieltävän sopimuksen.

Semipalatinskin koealue päätettiin sulkea 10 vuotta sitten. Edelleen terveydelle vaarallisen alueen ympäristöongelmia ja niiden ratkaisemista pohditaan ensi kuussa Tokiossa järjestettävässä kansainvälisessä konferenssissa.
(STT-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.