Neste sai toimitettua polttoaineita asemilleen – eniten puutteita dieselissä

Lakon seurauksena bensa uhkaa loppua asemilta 2:24
Katso video: Lakon seurauksena bensa uhkaa loppua asemilta.

ABC-ketju rauhoitteli pääsiäisreissulle lähteviä ja kertoi, että tankattavaa riittää.

Energiayhtiö Neste päivitti keskiviikkona listaansa huoltoasemistaan, joilla on pulaa polttoaineista. Tilanne muuttui päivän mittaan valoisammaksi, kun monelle pulasta kärsineelle asemalle saatiin toimitettua lisää myytävää.

Syynä puutoksiin ovat poliittiset lakot.

Listalla oli keskiviikkona iltapäivällä viisi tavallista asemaa ja neljä raskasta kalustoa palvelevaa Truck-asemaa. Aamupäivällä tilanne oli vaikeampi ja polttoainepula koski yhdeksää tavallista ja 19:ää Truck-asemaa.

Eniten pulaa on ollut dieselistä.

Neste ilmoitti tiistaina, että poliittisen lakon jatkumisen takia se ei enää pysty turvaamaan asiakastoimituksia ja tuotteiden riittävyyttä asemaverkostossaan. Neste kertoi STT:lle, että pula polttonesteistä on pahempi Etelä-Suomessa kuin Pohjois-Suomessa ja että tuotteista on syntynyt pulaa Kaakkois-Suomen ja Etelä-Suomen asemilla.

ABC-ketjulla polttoainetoimitukset pyörivät normaalisti ja varastoja on entisestään täydennetty pääsiäisen lähestyessä.

– Polttonesteistä ei ole mitään huolta. Pääsiäisreissulle voi sen puolesta hyvin lähteä, sanoi ketjujohtaja Harri Tuomaala keskiviikkona.

Myös St1-ketju kertoi sivuillaan, että polttonesteiden saatavuus ketjun asemilla on hyvä. Lakoilla saattaa olla hetkellisiä vaikutuksia yksittäisten asemien osalta polttonesteiden saatavuudessa.

Lakkorajojen tarkennukset jo voimassa

Työtaistelujen jatkuminen lisää edelleen riskejä polttoaineiden jakelun osalta, mutta ei vaaranna yhteiskunnan huoltovarmuutta, kertoi Huoltovarmuuskeskus (HVK) keskiviikkona nettisivullaan. Sen mukaan askel parempaan saavutettiin, kun Teollisuusliitto päätti tarkentaa lakkorajoja HVK:n ja liiton tiistaina käymien keskustelujen jälkeen.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoi STT:lle, että tarkennetut lakkorajat tulivat voimaan keskiviikkoaamuna ja ovat voimassa myös ensi viikolla jatkuvien lakkojen aikana.

Lakkorajoista aikaansaatu ratkaisu auttaa HVK:n mukaan turvaamaan riittävässä määrin vähintään huoltovarmuuden kannalta kriittistä liikennettä. Yksittäiset häiriöt toimitusvarmuudessa eivät tarkoita huoltovarmuuden vaarantumista.

Keskiviikkona tehdyn arvion mukaan muilla toimialoilla lakkojen vaikutukset huoltovarmuuden osalta ovat HVK:n mukaan edelleen vähäisiä.

Lue myös:

    Uusimmat