Mainos

Nelosolut kauppaan jo 1. tammikuuta, ravintolat voivat olla vapaasti auki – näin alkoholilain muutokset vaikuttavat

Eduskunta hyväksyi tänään alkoholilain uudistuksen äänin 124-65. Laki tulee kokonaisuudessaan voimaan ensi maaliskuun alusta, mutta monet merkittävät muutokset astuvat voimaan jo ensi vuoden alusta eli 1.1.2018 Esimerkiksi nelosolut ja lonkero tulevat ruokakauppoihin heti uudenvuodenpäivänä.

Tässä ovat tärkeimmät muutokset, jotka astuvat voimaan jo vuodenvaihteessa:

 • Kaupat voivat alkaa myydä 5,5 tilavuusprosentin vahvuisia alkoholijuomia. Tämä tarkoittaa niin sanottuja nelosoluita ja nykyistä vahvempia siidereitä. Myös long drinkejä eli lonkeroa voi ostaa kaupasta, sillä vaatimus ruokakaupoissa myytävän alkoholin valmistamisesta käymisteitse poistuu vuodenvaihteessa. Kaupan ei tarvitse hakea uutta myyntilupaa, jos sillä on voimassa oleva myyntilupa.
 • Ravintolat saavat vapaasti valita aukioloaikansa heti ensi vuoden alusta lähtien. Aukioloajat vapautuvat täysin, eli ravintolat saavat ruokakauppojen tapaan itse päättää, milloin ovat avoinna. Anniskeluaikoja koskevat muutokset astuvat kuitenkin voimaan vasta 1.3. Maaliskuun alusta lähtien ravintolan ei tarvitse hakea vanhan lain kaltaista jatkoaikaa vaan ravintola voi jatkaa anniskelua omalla ilmoituksellaan aamuneljään asti.
 • Käsityöläisoluiden myyntilupia voi hakea 1.1. alkaen. Pienpanimot voivat hakea tuotteilleen vähittäismyyntilupaa 1.1.2018 alkaen. Hakemuksia ottaa vastaan aluehallintovirasto heti vuoden alusta alkaen. Aluehallintovirasto ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira tiedottavat hakemusprosessista myöhemmin. Pienpanimon rajana pidetään enintään 500 000 litran alkoholin tuotantomäärää. Käsityöläisoluet eivät saa olla esimerkiksi oluen ja virvoitusjuomien sekoituksia.
 • Ravintoloiden happy houreja eli häppäreitä saa mainostaa vapaasti esimerkiksi kadulla heti 1.1. alkaen.Ravintolat voivat mainostaa kaikkien alkoholijuomiensa hintoja esimerkiksi verkossa. Sama koskee myös tukkumyyjiä ja alkoholin valmistajia.

Alkoholilaki hyväksytään vielä valtioneuvoston istunnossa 28.12. ja presidentti Sauli Niinistö vahvistanee lain samana päivänä presidentin esittelyssä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.