Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö? Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

Esimerkiksi sesongissa olevat silakat ovat erittäin D-vitamiinipitoisia.
Esimerkiksi sesongissa olevat silakat ovat erittäin D-vitamiinipitoisia. Shutterstock
Julkaistu 03.10.2024 07:44

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Eri kalojen D-vitamiinipitoisuuksissa on yllättävän paljon eroja. 

Kerroimme MTV Uutisten Makuja-sivuilla keskiviikkona kalan hyödyistä sydänterveydelle. Kalayhdistyksen mukaan kalan pehmeä rasva on hyödyksi sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä, sillä se auttaa parantamaan veren rasva-arvoja. 

– Säännöllinen kalan syöminen onkin yhdistetty pienempään riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, kuten sepelvaltimotautiin ja aivohalvauksiin, Pro Kala ry:stä kerrotaan. 

Lue myös: Oletko jo syönyt tätä hitiksi noussutta budjettikalaa? "Sopivasti rasvaa ja selkeät ruodot"

D-vitamiinipitoisuuksissa yllättävän paljon eroja

Kaloista saa myös D-vitamiinia. Normaalisti ulkona kesäkuukausina aikaansa viettävät ihmiset tarvitsevat tutkimusten mukaan talvella D-vitamiinia noin 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ravinnosta tai ravintolisistä, kertoo Ruokavirasto.

Eri kalojen D-vitamiinipitoisuuksissa on kuitenkin yllättävän paljon eroja. 

– Suuri osa suomalaisten ravinnosta saamasta D-vitamiinista tulee kalasta. Lajista riippuen määrät voivat kuitenkin vaihdella suurestikin, kerrotaan Suomen kalakauppiasliitosta.

Näistä kaloista eniten D-vitamiinia

THL:n ylläpitämästä elintarvikkeiden koostumustietopankki Finelistä selviää, kuinka monta mikrogrammaa D-vitamiinia eri kalalajeista saa. 

Runsaasti D-vitamiinia saa esimerkiksi kuhasta, siiasta ja silakasta. Myös lahna ja muikku ovat varsin D-vitamiinipitoisia. Sen sijaan esimerkiksi hauessa D-vitamiinia on vähänlaisesti.

Suomalaisten rakastamasta lohesta ja kirjolohesta D-vitamiinia saa myös kohtuullisen hyvin. Pro Kala ry:n mukaan 120 gramman annoksesta kuhaa tai siikaa saa D-vitamiinia peräti 28 mikrogrammaa. Samankokoisessa silakka-annoksessa D-vitamiinia on noin 23 mikrogrammaa ja ahven-, lohi- tai kirjolohiannoksesta 9,5 mikrogrammaa.

Tutuissa pakastekalatuotteissa D-vitamiinia on sen sijaan vähänlaisesti. Esimerkiksi pakasteseitissä sitä on enimmillään 1,8 mikrogrammaa sataa grammaa kohden. Teollisissa ja pannulla paistetuissa kalapuikoissa Fineli ilmoittaa D-vitamiinipitoisuudeksi 1 mikrogrammaa sataa grammaa kohden.

Lue myös: Terveellisin tapa valmistaa kalaa – vältä yhtä asiaa

Katso myös: Savukalaa puolet halvemmalla ruokakaupasta

0:44Savukalaa puolet halvemmalla ruokakaupastaNäin voit säästää savukalaostoksilla.

Lähteet: Kalakauppiasliitto, Pro Kala ry, Fineli

Juttua muokattu 4.10.2024 klo 13.53: Korjattu D-vitamiinipitoisuudet jutun lopussa mikrogrammoiksi. 

Lisää aiheesta:

Asiantuntija kertoo, ketkä eivät tarvitse D-vitamiinilisää: "Ihan turha ottaa purkista"Miksi kalaa kannattaa syödä? Kolme oleellista vaikutusta terveyteenPippa Laukka nimeää yllättävät perusruoat, jotka tuovat terveyttä talveen: "Viisi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa"Harva suomalainen syö ravintosuositusten mukaan – nämä ovat suurimmat paheet Yhden vitamiinin saannissa suomalaisilla parantamisen varaa – myös D-vitamiinia kannattaisi jo ottaa purkista4 hyvää syytä: Kalaa kannattaisi oikeasti syödä enemmän
KalaRuokaD-vitamiiniRavitsemusMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?

  • 25.7.17:01
    Ruoka

    Henri Alénin vinkki: Tämä kalamarinadi on aivan lyömätön kesällä

  • 17.7.19:15
    Jyrki Sukula

    Jyrki Sukula kertoo, mistä tunnistaa tuoreen kirjolohen