Saman verran D-vitamiinia kuin 7 lasillisessa maitoa – kuuluko tämä terveyspommi jo ruokavalioosi?
Mitä tulee D-vitamiinin saantiin, siika on yksi ylivoimaisimmista kaloista.
Edessä on taas pimeä syksy ja talvi, jolloin D-vitamiinin saannin tärkeys korostuu. Moni suomalainen tietää, että parhaimpia D-vitamiinin lähteitä ovat maito ja rasvaiset kalat, kuten lohi.
Mutta tiesitkö, että siika on kasvatetuista kaloista ylivoimaisesti paras D-vitamiinin lähde?
Sata grammaa kahdesti viikossa takaa rasvahappojen saannin
Raisioaqua on juuri lanseerannut kauppoihin uutuustuotteen, Benella Siian. Benella Siika kasvatetaan Raisioaquan Baltic Blend -innovaatiolla, joka pienentää typpi- ja fosforipäästöjä Itämerellä ja parantaa kalan ravintoarvoja. Tunnustuksena kehitystyön onnistumisesta kotimainen kasvatettu kirjolohi ja siika polskauttivat itsensä Maailman luonnonsäätiön WWF:n suositeltavien ruokakalojen listalle.
Taataksesi riittävän D-vitamiinin saannin, siikaa ei tarvitse syödä kilotolkulla, vaan jo yllättävän pieni määrä riittää. Sata grammaa siikaa sisältää nimittäin saman verran D-vitamiinia kuin seitsemän lasillista maitoa.
– Jokainen saa tietysti päättää, mistä sen D-vitamiinin ottaa. Kumpi on mukavampi, syödä loistava siika-annos vai juoda seitsemän lasillista maitoa sen ruokailun yhteydessä. Tässäkin nämä asiat kyllä täydentävät toisiaan, mutta kannattaa kuitenkin muistaa, että siika on erittäin hyvä D-vitamiinin lähde, Raisioaquan liiketoimintajohtaja Tomi Kantola kertoo.
Kalaa ei kannata ottaa ruokavalioon ainoastaan D-vitamiinin vuoksi, sillä se sisältää myös runsaasti sydämelle hyvää tekeviä rasvahappoja.
– Vaikka sääntö on vanha, se kannattaa muistaa. Kaksi kertaa viikossa rasvaista kalaa sata grammaa kerralla riittää takaamaan DHA- ja EPA-rasvahappojen riittävän saannin, Kantola toteaa.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Hanna Sumarin tyrmäävän hyvä omenapiirakka
-
Taivaallinen omenahillo
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Luumuhillo – perinteinen ja helppo resepti
-
Kotikeittiömestarit: Risto Mikkolan pekoni-aurajuusto-ananaspasta ja pikkelöityä ruusukaalia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Harri Syrjäsen kantarelli-pekonipasta