Saman verran D-vitamiinia kuin 7 lasillisessa maitoa – kuuluko tämä terveyspommi jo ruokavalioosi?

siika
Syömällä rasvaista kalaa teet palveluksen terveydellesi. Shutterstock

Mitä tulee D-vitamiinin saantiin, siika on yksi ylivoimaisimmista kaloista. 

Edessä on taas pimeä syksy ja talvi, jolloin D-vitamiinin saannin tärkeys korostuu. Moni suomalainen tietää, että parhaimpia D-vitamiinin lähteitä ovat maito ja rasvaiset kalat, kuten lohi.

Mutta tiesitkö, että siika on kasvatetuista kaloista ylivoimaisesti paras D-vitamiinin lähde?

Sata grammaa kahdesti viikossa takaa rasvahappojen saannin

Raisioaqua on juuri lanseerannut kauppoihin uutuustuotteen, Benella Siian. Benella Siika kasvatetaan Raisioaquan Baltic Blend -innovaatiolla, joka pienentää typpi- ja fosforipäästöjä Itämerellä ja parantaa kalan ravintoarvoja. Tunnustuksena kehitystyön onnistumisesta kotimainen kasvatettu kirjolohi ja siika polskauttivat itsensä Maailman luonnonsäätiön WWF:n suositeltavien ruokakalojen listalle.

Taataksesi riittävän D-vitamiinin saannin, siikaa ei tarvitse syödä kilotolkulla, vaan jo yllättävän pieni määrä riittää. Sata grammaa siikaa sisältää nimittäin saman verran D-vitamiinia kuin seitsemän lasillista maitoa.

– Jokainen saa tietysti päättää, mistä sen D-vitamiinin ottaa. Kumpi on mukavampi, syödä loistava siika-annos vai juoda seitsemän lasillista maitoa sen ruokailun yhteydessä. Tässäkin nämä asiat kyllä täydentävät toisiaan, mutta kannattaa kuitenkin muistaa, että siika on erittäin hyvä D-vitamiinin lähde, Raisioaquan liiketoimintajohtaja Tomi Kantola kertoo.

Kalaa ei kannata ottaa ruokavalioon ainoastaan D-vitamiinin vuoksi, sillä se sisältää myös runsaasti sydämelle hyvää tekeviä rasvahappoja.

– Vaikka sääntö on vanha, se kannattaa muistaa. Kaksi kertaa viikossa rasvaista kalaa sata grammaa kerralla riittää takaamaan DHA- ja EPA-rasvahappojen riittävän saannin, Kantola toteaa.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja