Kaikki D-vitamiinivalmisteet eivät ole yhtä tehokkaita. Halvan hinnan ei kannata antaa hämätä, sillä tehottomampaa valmistetta pitäisi syödä kaksinkertainen määrä.
Päivien lyhentyessä altistuminen auringon valolle vähenee, minkä vuoksi D-vitamiinia kannattaa napata purkista. Suositusten mukaan aikuisten tulisi syödä vuoden pimeimpänä aikana D-vitamiinilisää 10 µg vuorokaudessa, jos ei käytä päivittäin D-vitaminoituja ruokia tai kalaa.
Hyvin vähän ulkoilevia, peitetysti pukeutuvia tai tummaihoisia suositellaan syömään D-vitamiinilisää ympäri vuoden. Sama ohje koskee lapsia ja nuoria, vanhuksia sekä raskaana olevia ja imettäviä naisia.
Kaikki D-vitamiinilisät eivät kuitenkaan ole yhtä hyviä. Amerikkalaiset ravitsemusterapeutit muistuttavat Eat this, not that -sivustolla, että huonoin vaihtoehto on D2-vitamiinilisä, joka on erityisesti kasvissyöjien suosiossa.
Lue myös: Ehkäiseekö D-vitamiini masennusta? Laaja tutkimus lyö pöytään suoran vastauksen kiisteltyyn kysymykseen
D3-vitamiinia on myös vegaanisena
D2- ja D3-vitamiinit ovat luonnon yleisimmät D-vitamiinit. D3-vitamiinia on eläinkunnan tuotteissa ja D2-vitamiinia kasvikunnan tuotteissa. Ravintolisien eläinperäinen D-vitamiini on peräisin lampaan villasta, kasviperäinen levistä ja sienistä.