Neljä reittiä Viron kesään – koe nämä!

Viron kesään mahtuu monenlaisia tapahtumia, jotka keräävät yhteen ihmiset ympäri maata ja kauempaakin erilaisten aktiviteettien ympärille.

Viroon voi tutustua helposti esimerkiksi Romanttisen rantatien söpöjä pikkukyliä tai kauniita hiekkarantoja tallatessa. Peipsimaan ainutlaatuiseen kulttuuriin pääsee uppoutumaan Sipulitien tunnelmallisissa ravintoloissa, museoissa ja esimerkiksi sipulitilalla. Viron setukaisten monimuotoinen kulttuuri tulee esille pitkin Setomaan kylävyötä Kaakkois-Virossa. Etelä-Virossa taas mielenkiintoisimmat nähtävyydet on kehystetty suurilla keltaisilla ikkunoilla, joita ei voi olla huomaamatta.

Romanttinen rantatie

Länsi-Virossa Pärnun maakunnan rantaviivaa seuraa liki 250 kilometrin pituinen Romanttinen rantatie, jonka varrelta löytyy tekemistä laidasta laitaan. Reittiä seurattaessa pääsee tutustumaan tietenkin ihaniin merenrantoihin ja tunnelmallisiin luontopolkuihin. Lapsille löytyy esimerkiksi jännittäviä seikkailureittejä tai suloisia kotieläimiä, ja tarjolla on myös mahdollisuuksia veneretkeilyyn, kalastamiseen tai jopa surffaamiseen. Reitillä pysymistä helpottaa se, että Romanttisen rantatien matkailukohteet on merkitty kyltein.

Heinäkuun 10.–12. päivä UNESCOn maailmanperintöluetteloonkin merkityllä Kihnun saarella järjestetään Kihnun merijuhlat, joissa matkailijat pääsevät tutustumaan paikallisten perinteiden kirjoon. Lisäksi Pärnussa voi kesän aikana nauttia esimerkiksi Grillfest-tapahtuman antimista 12.–13. kesäkuuta tai virolaisia käsityöperinteitä kunnioittavista käsityöläisten kiltapäivistä 31.7–1.8.

Sipulitie

Euroopan viidenneksi suurimman järven Peipsijärven rantaa kulkee monipuolinen Sipulitie, joka nimestä huolimattaan tarjoaa lomailijoille muutakin kuin tuota kitkerää kasvista. Venäjän rajaseudulla yhdistyy virolainen talonpoikaiskulttuuri, saksalainen kartanokulttuuri sekä venäläisten vanhauskoisten kulttuuri. Väistä aineksista syntyy täysin ainutlaatuinen Peipsimaan kulttuuri.

Sipulitien varrella voi viettää esimerkiksi aktiivilomaa jousiammunnan ja kalastuksen parissa, tai tutustua vaikkapa runoilija Juhan Liiville omistettuun museoon tai vanhauskoisten perinteitä kunnioittavaan museoon. Matkan varrelta löytyy myös upea Alatskiven linna, jonka ylellisissä sviiteissä voi myös majoittua. Ja tietenkin Sipulitiellä pääsee tutustumaan myös sipulinkasvatuksen saloihin Kostjan sipulitilalla tai herkuttelemaan Kolkjan sipuliravintolaan – unohtamatta Lüübnitsan kala- ja sipulimarkkinoita.

Setomaan kylävyö

Setomaassa, Põlva- ja Võrumaan maakunnassa kulkee vanhoillinen Setomaan kylävyö, jota on helpoin navigoida oman auton kyydissä. Alueella asuu setukaisten etninen ja kielellinen vähemmistö, jonka juuret ovat sekä lännessä että idässä. Virossa setukaisia on arviolta 10 000–13 000.

Vaikka historian saatossa paljon onkin muuttunut setukaisten tavoissa ja kulttuurissa, moni asia on kuitenkin onnistuttu säilyttämään entisellään. Alueen perinteisiin voi tutustua esimerkiksi monissa kiehtovissa vanhoissa kirkoissa ja pienissä kappeleissa (tsässöneissä) tai historiallisissa museoissa. Luonnonystävät voivat tutustua Piusan hiekkaluoliin, ja perhelomailuun soveltuu loistavasti Värskan vesipuisto. Baltian maiden korkein huippu, Suuri Munamägi, sijaitsee myös Setomaalla. Vuoden 2014 joulukuussa UNESCOn maailmanperintölistalle pääsi myös Võrun savusaunaperinne.

Setomaalla sijaitseva Obinitsan kylä on koko vuoden ajan suomalais-ugrilaisen kulttuurin pääkaupunki, ja vuoden aikana Setomaalla järjestetäänkin yli 35 kulttuuritapahtumaa. Vuoden huipputapahtuma on elokuun 1. päivä järjestettävä setukaisten kuningaskunnan päivä Meremäellä. Värskan kylässä puolestaan vietetään 26.–28. kesäkuuta Seto Folk -perinnemusiikkitapahtumaa, jossa voi kuulla setokaisyhtyeiden ja -kuorojen musiikkia ja nähdä kansantanssia.

Etelä-Viron keltaiset ikkunat

Jos matkaat kesällä Etelä-Virossa, silmät kannattaa pitää auki suurien keltaisten ikkunoiden varalta. Lähes neljän metrin korkuiset keltaiset kehykset on tuotettu yhteistyössä National Geographicin kanssa korostamaan 21 eri paikkaa, joissa esimerkiksi luontoa on kohdeltu erittäin hyvin, kulttuuriperintö näyttäytyy erinomaisesti tai luonnollisia ja paikallisia tuotteita tuodaan esille. Suuntaamalla katseen keltaisiin kehyksiin alueen tarina nousee esille myös matkailijoiden silmissä entistä paremmin.

Keltaisia ikkunoita löytyy ripoteltuna ympäri Etelä-Viroa, esimerkiksi Tarton ja Valgan kaupungeista ja Süvahavvan ja Podmotsan kylistä. Tämän lisäksi niitä voi bongata myös luonnonpuistoista ja järviltä sekä alueen linnojen luota.

Lähde: Visit Estonia Finland 

Lue myös:

    Uusimmat